Etusivu Tietoa toiminnasta Taiteilijat Myyntikokoelma Kannatusjäsenet Taidegrafiikka

MARIA KAUSALAINEN

 

SALIDA

FUITE

EXIT

 

11.5. - 29.5.2011

 Edelliset näyttelyt
Tulevat näyttelyt
Näyttelyhaku

Maria Kausalainen: "Utek", 2011, serigrafia, akryyli, 58 x 66 cm

 

Salida- fuite- exit näyttelykokonaisuuden kuvamateriaali Galleria G:hen syntyi yhteistyössä Kyläsaaren pakolaiskeskuksen lasten kanssa. Vuoden 2010 aikana pidin keskuksen lapsille taidepajoja, joissa heillä oli mahdollisuus pukeutua erilaisiin rooliasusteisiin ja tulla kuvatuksi näissä asusteissa. Roolileikkeihin osallistuneet lapset saivat kuvansa työpajan lopuksi itselleen. Omalta osaltani työskentely kuvamateriaalin kanssa jatkui leikkien jälkeen pitkään. Muotokuvat vedostin neliväriserigrafiana.

Teoksissani valokuvan ja grafiikan tekniikoiden raja on häilyvä ja lopullinen vaikutelma voi johtaa mielikuvaan maalauksista. Vedokset ottavat kantaa muotokuvaperinteisiin erityisesti renessanssimaalauksiin asentojen, värien ja kuvapinnan kautta, mutta myös poptaiteen traditioihin tekniikkansa välityksellä. Näyttelyn nimi, kolmella eri kielellä ulospääsy, kuvaa lasten todellista matkaa maasta toiseen, myös ulkopuolisuutta ja pakopaikkaa leikissä, muuntautumisessa. Kuvavalinnoissani nostin esille herkkiä katseita ja vakavia hetkiä, joita ei ole helppo sivuuttaa leikkiin vedoten. Muotokuvaperinne, jossa halutaan korostaa ja arvostaa henkilön elämänuraa tai muuta erinomaisuutta toisiin ihmisiin nähden on koettavissa ja kyseenalaistavissa teosteni äärellä.

Työskentelen eri tekniikoilla riippuen projektista. Käytän taidegrafiikan keinoja painaessani valokuvaa nelivärisenä sekä teoksissa, joissa on perusteltua jäljen tai eleen vuoksi käyttää painotekniikkaa. Arkipäivän esineet ja kalusteet sekä valokuvavedokset, video yhdistyvät installaatioissani. Projektini ovat käsitelleet perhettä, lapsia ja arkea, asioita, jotka ovat lähellä omaa elämääni suurperheen äitinä. Olen hyvin kiinnostunut elämäntarinoista ja historiasta. Peilaan useissa teoksissani yhteiskunnan ja sen arvomaailman muutoksia.

Näyttelyä ja työskentelyäni tällä matkalla ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö ja Valtion näyttöapurahalautakunta.

Samaan aikaan SALIDA, FUITE, EXIT, näyttelyni kanssa on esillä teokseni Luvattu maa Galleria Fafassa osana Kuvataideakatemian kevätnäyttelyä. Luvattu maa myös käsittelee pakolaisuuden aihepiiriä.

 

Maria Kausalainen: "Fuga", 2011, serigrafia, akryyli


Maria Kausalainen: "Flucht", 2011, serigrafia, akryyli

Maria Kausalainen: "Sizinti", 2011, serigrafia, akryyli
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@taidegraafikot.fi