Etusivu Tietoa toiminnasta Taiteilijat Myyntikokoelma Kannatusjäsenet Taidegrafiikka
LAURA VAINIKKA

 

Päivä peittää yön

12.5. - 30.5.2010

 Edelliset näyttelyt »
Tulevat näyttelyt »
Näyttelyhaku »

ETUSIVULLE »

 

Laura Vainikka: Ääretön II, telaus, lyijykynä paperille

 

” Ajoittain valo on niin voimakas ettei se enää näytä meille mitään vaan sokaisee katseemme. Hämärä ja pimeys taas asettavat mielikuvituksemme osaksi katsomiskokemusta: kun me emme pysty tunnistamaan näkemäämme alkaa kuvittelu siitä mitä voisimme nähdä. Kummassakin ääripäässä katsoja on haavoittuvimmillaan: kun näkemäänsä ei pysty järkeistämään tai selittämään. Luultavasti näiden kahden ääripään välimaastoon voidaan ajatella normaalin näkemisen sijoittuvan. Kun valoa ei ole liikaa eikä liian vähän, näemme hyvin, näemme totuudenmukaisesti. Kiinnostavimpia minusta ovat kuitenkin juuri nämä häikäistymisen ja hämärän verhoamat hetket. Ne hetket kun kuljetaan tunnistettavuudesta tuntemattomaan. ”


Laura Vainikka: ote työskentelymuistiinpanoista, maaliskuu 2010

Näyttelyni Päivä peittää yön koostuu teoksista joissa piirustukselliset jäljet ja grafiikan keinoin painetut pinnat yhdistyvät toisiinsa. Näyttelyn teokset eivät siis ole selkeästi grafiikkaa, piirustuksia tai maalauksia. Ne liikkuvat ennemminkin erilaisten kuvien tekotapojen rajoilla.


Teemallisesti näyttely käsittelee näkemisen ja katsomisen merkityksiä sekä tapoja. Yleisesti ottaen voisi ajatella että näkemisemme on riippuvainen hyvästä ja paljosta valosta, ja usein niin onkin. Itseäni kuitenkin kiinnostaa ennemminkin ne hetket kun valo häikäisee tai hämärä peittää näkymän alleen eikä näkemämme olekaan selkeästi käsitettävissä.


Teokset linkittyvät tähän teemaan niin kuva-aiheiltaan kuin myös teknisiltä ratkaisuiltaan. Väriskaala liikkuu teoksissani ääripäästä toiseen: kuvat ovat tumman ja vaalean ja kaikkien niiden väliltä löytyvien sävyjen välistä leikkiä. Myös teoksissa käytetyt materiaalit: lyijykynä, grafiitti sekä helmiäispigmenteillä muokatut painovärit, elävät teosten pintoihin heijastuvan valon myötä, näyttäytyen jokaisessa hetkessä aina hieman erilaisina.Laura Vainikka, 2010, telaus, lyijykynä paperille, 70 x 70 cm

Laura Vainikka, 2010, telaus, lyijykynä paperille, 74 x 93 cm


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

info@taidegraafikot.fi