Maaliskuu 2015 – Outi Heiskanen & Janne Laine

/ Grafoteekin Kuukauden taiteilija / Info /

 3.3.- 29.3.2015

Laine ja Heiskanen, Tutkimusmatkalla II, 2014
Heiskanen ja Laine, Tutkimusmatkalla, 2014, polymeerigravyyri ja viivasyövytys, 10 x 10 cm

SADUT MUUTTUVAT KUVIKSI

“Akateemikko Outi Heiskasen ja kuvataiteilija Janne Laineen yhteistyö kasvoi työsuhteesta taiteilijakumppanuudeksi reilut kymmenen vuotta sitten. Siitä lähtien Heiskanen ja Laine ovat tehneet säännöllisesti yhteisteoksia, joita he kutsuvat kompiiseiksi.

He sommittelevat teoksistaan kokonaisuuksia, jotka vedostetaan päällekkäin ja lomittain samalle paperille. Lopputuloksessa on mukana kummaltakin tekijältä tunnistettavia teoksia tai niiden osia, mutta uudessa yhteydessä niiden muoto ja sisältö ovat muuttuneet ratkaisevasti.

Outi Heiskanen tunnetaan herkistä etsauksista, joissa pienet mielikuvitusotukset välillä poseeraavat ja välillä yrittävät piiloutua. Otuksien sukua hän kutsuu nimellä Pensastuulikansa.

Janne Laineen oma taide on heliogravyyritekniikalla tehtyä taidegrafiikkaa, joka pohjaa valokuvaan. Aiheena toistuu ajasta ja paikasta vapautettu maisema.

Laineen maisemat ovat rajattomia. Ne ovat päättymättömiä olotiloja ja ajasta vapaita hetkiä. Sumu ja höyry ottavat monissa kuvissa suurimman roolin. Heiskasen Pensastuulikansa asuttaa maisemat tavalla, joka tuo niihin aivan uudenlaisen kertomuksellisen tason. Samalla maisema antaa oudoille otuksille kotimaan, johon asutettuina ne joutuvat väkisinkin reagoimaan paitsi ympäristöönsä myös toisiinsa…”

Veikko Halmetoja