Marraskuu 2016 – Markku Haanpää

/ Grafoteekin Kuukauden taiteilija / Info /

25.10.-20.11.2016

Markku Haanpää
Markku Haanpää, Vuosi – Helmikuu, 2016, muste paperille, 71 x 65 cm

VUOSI

Näyttelyni teokset ovat kokonaisuudesta Vuosi. Nämä musteella toteutetut teokseni ovat syntyneet intuitiivisesti; nopeasti, hitaasti, kuunnellen ja itse rummuttaen. Kokonaisuuden teokset ovat kuin lauluja tai rummutuksia vuodenajoille; konkreettisen maailman muistijälkiä abstrahoiden, muuntuen meditatiivisiksi näkymiksi.

Teoskokonaisuuteni ovat usein moniosaisia ja toistavat samoja elementtejä. Uskon toiston voimaan; sen rajattomiin mahdollisuuksiin ja vaikuttavuuteen. Toistaminen merkitsee minulle uuden rakentamista, mutta ehkä jopa enemmän palaamista alkuun ja sen kysymyksiin. Kokonaisuuksieni yksittäiset osat toimivat eräänlaisina mantroina.

Työskentelyäni voisi verrata tapaani kulkea puutarhassa tai luonnossa: pysähdyn usein ihmettelemään, jatkan matkaa ja pysähdyn taas. Lähtökohtani työskentelylleni löydän useimmiten läheltäni: kauneuden luonnosta, säröt ihmissuhteista ja kulumat ajasta. Pyrin löytämään merkitykselliset tavut hälyn keskeltä. Haen tilaa, joka saa olemaan hetken vaiti (tässä liiallisestikin selitetyssä maailmassa).

 

Markku Haanpää