Syyskuu 2016 – Katja Syrjä

/ Grafoteekin Kuukauden taiteilija / Info /

30.8.-25.9.2016

Katja Syrjä
Katja Syrjä, Abstraktio (äidin kaitaliina), 2016, kivilitografia, maaväri- ja malakiittipigmentit, ommel (detalji)

Näyttelyssäni on esillä maalattuja ja ommeltuja litografioita sekä etsauksia. Uniikkeja teoksia, joissa jokainen värisävy kätkee oman tarinansa. Värisävyt on ensin etsitty, löydetty ja lietetty matkoilta eri maissa. Marokon keltaokran tein ollessani merimieheni mukana rahtilaivalla Costa Ricasta Afrikkaan. Vihreitä ja lilojakin sävyjä olen löytänyt Toscanasta, Italiasta. Punaisen värisävyn olen valmistanut polttamalla vanhan merenpohjan savea kotipaikkakunnaltani Ahvenanmaalta.

Työskentelytapani muistuttavat enemmän keskiaikaisen munkin käsityöperinteitä kuin tämän ajan. Tekeminen on hidasta – väripigmentin liettäminen maasta ja valmistaminen väriksi kestää viikkoja, ja näyttelyteosten kaikkien värien tekeminen on vienyt vuosia. Työhuoneen kammiossani väritän ja ompelen litografioita. Kankaan loimia seuraten piirrän äidin kutomia kaitaliinoja ja ajattelen äitiä. Välillä ajatukset juoksevat kaitaliinoista Giotton tikapuihin tai Fra Angelicon sukkiin.

Katja Syrjä


Katja Syrjä (s. 1973, Uusikaupunki) on valmistunut kuvanveistäjäksi Turun Piirustuskoulusta, ja kuvataiteen maisteriksi taidegrafiikan osastolta Kuvataideakatemiasta, Helsingistä. Lisäksi Syrjä on erikoistunut kivilitografiaan Hellidens Litografiskolanista Ruotsissa. Katja Syrjä asuu ja työskentelee Ahvenanmaalla.

Syrjä työskentelee taidegrafiikan, maalauksen, valokuvan ja installaatioiden parissa. Hän on erityisen kiinnostunut työskentelystä paikkasidonnaisen ja julkisen taiteen parissa. Hänen teoksiaan on useissa julkisissa taidekokoelmissa Suomessa ja Ruotsissa.