Irma Tonteri

/ Näyttelyt /

Irma Tonteri
Toisena päivänä
30.3.–24.4.2022

TAITEILIJATAPAAMINEN
Tervetuloa tapaamaan Irma Tonteria sunnuntaina 24.4. klo 14–16
 

Ha’apain tulivuoren purkaus peitti Tongan saarivaltion tammikuussa 2022 paksun tuhkakerroksen alle aiheuttaen suurta tuhoa ruoan hankintaan ja elämälle yleensäkin. Satelliittikuvissa voidaan nähdä visuaalisesti hienoja kuvia tuhkapilvestä sen irtoamishetkellä.

Olin jo kesäkuussa 2021 siirtänyt kuparilaatoille maanjäristyksen ja tulivuorenpurkausten kuvia löytämistäni luonnonilmiöistä. Ihmisille hallitsemattomat ja sattumanvaraiset katastrofit vaikuttavat ja kiehtovat voimallaan. Niille kaikille on löydetty tieteelliset selitykset, mutta ne ovat silti täysin väistämättömiä, jopa ennakoimattomia ja ihmeellisiä. Viime aikoina katastrofikuvia on tiedotusvälineissä löydettävissä liiaksikin.

Lokakuun lopulla työni sai uuden  käänteen. Läheisen ihmisen kuolema toi katastrofin henkilökohtaiselle tasolle.  Tuntui, että oman elämän tasapaino järkkyi. Helmikuussa Euroopassa alkanut sotatila muutti henkilökohtaisen katastrofin mittasuhteet – siihen verrattuna kaikki henkilökohtainen muuttuu pieneksi, tai kietoutuu yhdeksi ja samaksi suruksi. Miljoonien ihmisten elämää koskettava sota on mittakaavaltaan käsittämätön.

Toisena päivänä -näyttelyni kuvaa niitä onnen ja odotuksen tunteita, jotka sattumalta ja odottamatta saattavat kadota; muuttua yllättävästä syystä äkillisesti suruksi tai katastrofiksi. ”Toisena päivänä” on myös se aika, joka meillä on vielä edessämme. Se aika jona voimme seurata uuden tuloa, kasvua ja asioiden muuttumista toiseksi, ehkä paremmaksi. Kun lapseni oli pieni, hän käytti ilmaisua ”toisena päivänä” kuvaamaan sitä hetkeä, joka ei ollut nyt: se on kaikki muu aika.

Näyttelyssä esittelen teoksia, jotka on tehty kuparille ja käsin itse valmistetulle paperille. Monissa teoksissa yhdistän kuvaa ja tekstiä, ja työt ovatkin muodoltaan taiteilijakirjoja sellaisena kuin  käsitän ajatuksen kirjasta.

Irma Tonteri

Näyttelyä on tukenut