Katja Syrjä

/ Näyttelyt /

Katja Syrjä
Åland Secrets
3.2.–28.2.2021

Intohimoni luontoon ja tieteeseen on vienyt minut monille värinhakumatkoille ympäri maailmaa, muun muassa rahtilaivalla Costa Ricasta Marokkoon ja hevoskärryillä Dakarin hiekka-aavikoille. Tässä näyttelyssä esitän värejä läheltä, erityisesti Ahvenmaalta ja Tove Janssonin saarelta Suomenlahdelta. Teokset on maalattu luonnon väripigmenteillä jotka olen valmistanut maa-aineksista, mineraaleista, kasveista ja sinisimpukoista. Näyttely on osa Suomen Taidegraafikoiden 90-vuotisjuhlavuotta joka on nimetty Viivan vuodeksi. Juhlistan näyttelyllä myös Ahvenanmaan juhlavuotta, #åland100 !

Työskentelyni on idealähtöistä. Jokaiseen kuvaan liittyy tarina, kokemukseni, tieteen näkökulma tai paikan kulttuurihistoria.  Aiheeni vaihtelevat aina nokkosesta luolahämähäkkeihin ja Ahvenanmaan ryijyihin. Toven saarella kasvit muuttuivat teoksissani rakkauskirjeeksi saaristolle. Niissä on yhdistetty litografiaan pieniä saarella tehtyjä kuparipiirroksia ja saaren kasvien värisävyjä.

Tämän vuoden alusta aloitan työskentelyn yhdessä tutkijoiden ja Ahvenanmaalla toimivien biologisten kenttäasemien kanssa. Koneen säätiön tukemassa taiteellis-tieteellisessä työssäni aiheenani on Ahvenanmaan väripaletti ja tieteelliset kivilitografiat. Minua kiehtoo ajatus grafiikan historiasta ja sen tarkoituksesta jakaa kuvallista tietoa. Suurten tutkimusmatkailijoiden saavutukset eivät olisi mitään ilman matkoilla piirrettyjä ja maalattuja kuvia. Haluan herättää henkiin piirtäjän ja taiteilijan roolin tieteen teossa. Näyttelyn teoksissa on jo viitteitä tulevaan.

Katja Syrjä

Katja Syrjä on Ahvenanmaalla asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on valmistunut Kuva-taideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi 2003. Syrjä työskentelee pääasiassa kivilitografian, luonnon väripigmenttien ja käsintehdyn paperin kanssa. Teoksissaan Syrjä käsittelee historiaan, ympäristöön tai tieteeseen liittyviä aiheita. Hänen työskentelyssään prosessi on tärkeä osa teosta.

Suuri kiitos taiteilijan työskentelyä tukeneille tahoille: