Mari Hallapuro

/ Näyttelyt /

Mari Hallapuro
Varjosta
27.10.–21.11.2021

Olen mieltynyt mustaan painoväriin. Siihen mustaan paksuun aineeseen, jonka koostumuksen ja tuntuman tulee olla juuri oikeanlainen, jotta se tottelee käyttäjäänsä moitteetta. Olen lumoutunut painovärin intensiteetistä ja siitä, kuinka pelkällä mustalla voi luoda jopa upottavan tuntuisia väripintoja paperille. Minä painan mustalla painovärillä pimeää, tai ainakin yritän.

Vanhat, perinteiset ja jopa vanhanaikaiset grafiikan painomenetelmät inspiroivat minua. Työskentelen perinteisten taidegrafiikan syväpainotekniikoiden parissa ja teen pääasiassa viivasyövytystä, kuivaneulaa ja mezzotintoa.

Taidegrafiikan työskentelyprosessin luonteeseen kuuluu hitaus ja välillisyys, joka puhuttelee minua. Työskentelymetodini on hidas ja usein työstän yhtä painolaattaa yhä uudestaan ja uudestaan: piirrän, raaputan, pohjustan, syövytän, rouhin ja kiillotan. Yhdestä painolaatasta syntyy useita eri vedoksia ja lopullinen teos ottaa usein muotonsa teossarjana.

Minun pimeäni ja varjoni etsivät paikkaansa mezzotintotekniikalla rouhitun kuparilaatan pinnasta, vastapainetulta vedokselta ja lopulta vaikkapa kehystetystä metsämaisemasta. Yritän kaapata teoksiini varjoja, jotka ovat nähtävillä suorassa havainnossa. Työskentelyprosessin myötä konkreettiset, nähdyt havainnot muuntuvat lopulta hiljaisiksi kaiuiksi, ja tilalle ilmaantuu toisenlaista varjoa omasta tiedostamattomasta mielestäni, piilotajunnastani.

Ja lopulta työskentelyn lomassa se käy; rakastamani musta painoväri tarttuu minuun. Tahattomasti kynnen pieliin ja kämmenten uurteisiin käsien suojavoiteesta huolimatta. Ja niin minä huomaan kantavani jotain mustaa – ehkä sitten myös pimeää – työhuoneelta kotiin.

Mari Hallapuro

 

Mari Hallapuro (s. 1985) asuu ja työskentelee Järvenpäässä. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2012. Viimeksi hänen teoksiaan on ollut esillä yksityisnäyttelyissä Galleria Ratamossa, Jyväskylässä (2020) ja Grafiikanpaja Himmelblaussa, Tampereella (2020) sekä ryhmänäyttelyssä ”Nuori Taide Pohjanmaalla” Vaasan Taidehallissa (2020). Hallapuron teoksia on hankittu mm. Helsingin Taidemuseon, Valtion ja Pohjanmaan museon taidekokoelmiin. Hallapuro on Suomen Taidegraafikoiden ja Helsingin Taiteilijaseuran jäsen.

 

Näyttelyä on tukenut