Päivi Häkkinen & Tellervo Viitaniemi

/ Näyttelyt /

Päivi Häkkinen & Tellervo Viitaniemi

22.5.–16.6.2019

Paul Celanin runon Tenebrae suomennoksen sana juottopaikka (Zur Tränke gingen wir), alkoi elää omaa elämäänsä kohdatessamme sanan henkilökohtaisen ilmentymän Mazzano Romanossa marraskuussa 2016.

Vanhan kaupungin reunalta, ryteikön keskeltä vastaan tuli vettä soliseva, auringossa loistava ikivanha hevostenjuottopaikka. Myöhemmin saimme kuulla, että paikka oli oikeasti toiminut pienen italialaiskylän pesulana.

Tässä oli lähtökohta näyttelytrilogialle, jonka kolmas ja päättävä osa, Juottopaikka, on nyt nähtävillä Galleria G:ssä. Sen kaksi ensimmäistä osaa olivat Siksi hylkäsin sinut ja Nyt on sinun aikasi, jotka olivat esillä Taidekeskus Mältinrannassa Tampereella ja Galleria Katariinassa Helsingissä loppuvuodesta 2018.

Galleria G:n yhteisteos koostuu trilogian kahdesta aiemmista näyttelyistä muokatuista osista ja uusista teoksista.

Mies kelluu meressä kesäyössä, kuparin värinen hahmo makaa rannassa auringon laskiessa. Heidän välissään lojuu joskus yhteen kootun, suuren pään osia.

Meriverhon takana laulaa nainen itsetehtyä virttä. Naisen jaloista muka valuu vettä.

Seinän takana on kasoja kiven kaltaisia, nimeämättömiä kappaleita. Jollain niistä on suun muoto, toisella leuan, yksi silmä katsoo vielä. Seinälle on tehty sideharsosta fresko, josta osa on liisteröitynyt myös kappaleisiin

On uikuttava nainen, joka on polvistunut rippikopiksi luulemansa luukun (käytöstä poistettu lääkkeenjakoaukko vanhan apteekin seinässä) eteen.

Graafikko: “Mun mielestä tossa on vähä Aatamia ja Eevaa ja niiden Jeesuslasta. Tää on niinku mun kirkko.”
Kuvanveistäjä: “Vaikka se polvistunut nainen siinä mantrassaan sanoo että Isä kaikki on hyvin, niin oikeesti, ei tosiaan oo”

To drink we went there, Lord.


• Päivi Häkkinen (s. 1975) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi ja kuvanveistäjäksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2003, jonka jälkeen hänen töitään on ollut aktiivisesti esillä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Hänen teoksiaan on Helsingin kaupungin taidemuseon ja Väinö Aaltosen museon kokoelmissa.

• Tellervo Viitaniemi (s.1973) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2005, ja hän on opiskellut myös Vilnan taideakatemiassa. Hänellä on ollut lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä, muun muassa Pimeä Talo –projekti vuodesta 2007 alkaen yhdessä Päivi Häkkisen kanssa. Hänen teoksiaan on valtion taidekokoelmissa.

Häkkinen ja Viitaniemi ovat tehneet yhteisteoksia vuodesta 2014 alkaen, ja työskentelevät yhteisessä ateljeessa Vallilassa Åströmin stipendiaatteina 2018–2021.

Lisätietoa: https://www.facebook.com/hakkinenviita/  

 

Näyttelyä on tukenut: