Anita Jensen 30.1.–24.2.2019

/ Tulevat ja menneet näyttelyt /

Anita Jensen
UNFOLDING THE SCROLLS OF LIFE BETWEEN THE TIMES AND PLACES
アニタ・イエンセン 作品集

Anita Jensen
Anita Jensen, Punctum Albums of Life, 2018, pigmenttivedos, 60 x 200 cm

Näyttelyssäni esiintyy pääosassa suurikokoiset Emakimono-muotoiset kuvarullat. Niissä olen käyttänyt myös elokuvan ja mangan perinteistä ammentavaa fotomontaasimaista tarinan kerrontatapaa. Tämä kuvanesitysmuoto antaa mahdollisuuden kulkea eri ajoissa, paikoissa ja tiloissa, eteen- ja taaksepäin avaamalla ja sulkemalla rullaa kuva/hetki kerrallaan, kuten mielessämme ja unissammekin vaellamme. Katsoja pääsee kurkistamaan menneeseen ja tulevaan tässä ja nyt.

Töissäni korostuvat voimakkaana ajan hetkellisyys, deformaatio ja japanilaisen kauneuden muodot monine variaatioineen. Työskentelyni sisältää uusia näkökulmia kuvataiteen esitysmuotoihin, tekniikoihin ja materiaaleihin valokuvataiteen ja grafiikan alueella. Ilmaisussani erityistä jännitettä luovat perinteiset japanilaiset esteettisten käsitteiden ääripäät ja niiden rinnastaminen, kuten kuihtuneen ja lakastuneen kauneus, sekä hienostuneen ja groteskin liitto.

Japanilainen estetiikan ilmenemismuotoja, käsitteistöä ja termistöä uudelleen tulkitseva kuvamaailmani on saanut kiinnostavia ulottuvuuksia. Siinä yhdistyvät japanin vuosisatoja vanhat esitysmuodot ja materiaalit kaikkein uusimpiin taidegraafikoiden ja valokuvaajien käyttämiin tekniikoihin ja materiaaleihin.

2019 vietetään Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlavuotta. Sitä juhlitaan useilla tapahtumilla sekä Suomessa että Japanissa. Myös näyttelyni on yksi juhlavuoden tapahtumista.

Anita Jensen

  

Näyttelyä on tukenut: