Annu Vertanen 3.-28.8.2016

/ Tulevat ja menneet näyttelyt /

New Season

Annu Vertanen
Teos: Annu Vertanen, Contemplating Blue and White, 2016, puupiirros (yksityiskohta teoksesta)

Näyttelyssä nähdään installaatioteos Contemplating Blue and White sekä samaa teemaa kommentoivia yksittäisiä teoksia. Näyttelyn nimi viittaa muuttuvaan aikaan, laajempaan kuin vuoden kierto. Arvot ja asiat ympärillämme tuntuvat nopeasti muuttuvan, maailma näyttäytyy outona ja arvaamattomana, jopa pelottavana.

Contemplating Blue and White pohtii kansallisuuden ideaa; maata, kansallisvaltiota, suomalaisuutta Suomen lipun kautta. Tämä aika sirottelee maailman ihmisiä sinne tänne ja samalla suomalaisuus muuttuu, tahdomme sitä tai emme. Kuitenkin kansalaisuuden omistajuus on usein poleemista ja ehdotonta. Kansalliset symbolit, kuten lippu, säilyvät ehkä muuttumattomina, mutta niiden käyttäjät ja merkitykset monipuolistuvat.

Flag Series -teokset tulkitsevat väljemmin lipun ideaa. Samalla olen siirtänyt pieniä tilateoksia kehysten sisään ja tutkinut, kuinka grafiikka voisi toimia kolmiulotteisena.

Kaikki teokset on toteutettu painamalla eri tavoin, kuitenkin pääasiassa puupiirroksena, pehmeille materiaaleille, kuten japanilaiselle gozo-paperille, silkille, tyllille ja puuvillasatiinille. Muotokieli on abstraktia; viivastoja ja suorakaiteita. Teokset käsittelevät yhtä lailla myös katsomisen, painamisen, materiaalisuuden ja esittämisen teemoja.

Kiitos Suomen Kulttuurirahastolle, jonka apurahalla työskentelin vuonna 2015.

Annu Vertanen


Annu Vertanen (s.1960) asuu ja työskentelee Imatralla ja Helsingissä. Edellisen yksityisnäyttelynsä hän piti Aboa Vetus & Ars Nova museossa Turussa 2015. Vertaselle myönnettiin kuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2014. Hän työskentelee tällä hetkellä Taidegrafiikan professorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.