Irma Tonteri 2.-27.9.2015

/ Tulevat ja menneet näyttelyt /
kutsukortti_web
Irma Tonteri, detalji teoksesta Maisema, 2015, etsaus kozo-paperille, kollaasi, 48 x 125 cm

Paperia

Töideni lähtökohtana on elämän keveys, väliaikaisuus ja katoavaisuus. Paperi on kaikkea tätä.

Teokseni on toteutettu vedostamalla ja tulostamalla kuparille syövytettyjä viivastoja erilaisille ohuille japaninpapereille; ne ovat keveitä, läpikuultavia ja niissä on voimakas materiaalin tuntu. Läpikuultavuutta olen vielä joissakin töissä korostanut sellakkakäsittelyllä. Lakka vaikuttaa kuultavuuteen, siis myös paperin “ääneen” ja tuntuun. Lakatun paperin ääni on terävä, melkein kilisevä. Lakkaamaton paperi puolestaan on pehmeä, höyhenen kaltainen tunnultaan ja ääneltään, ja myös siinä miten se liikkuu ilmavirran mukana.

Osan papereista olen valmistanut itse työskennellessäni Awagami-paperitehtaalla Japanissa joulukuussa 2012. Aloitin silloin myös Paperia -teoksen työstämisen. Maalasin papereita indigonsinisellä. Ajattelin silloin maalaavani taivasta, ilmaa. Tyhjää. Myöhemmin katsoin paperia, jota käsittelin ja ymmärsin täyttäneeni tyhjän ja jättäneeni tyhjäksi sen, mitä ajattelin täytenä.

Lopputuloksena oli suurin koskaan valmistamani teos (7m x 4,5 m), joka piti rakentaa (ja purkaa) esittämispaikallaan aina uudestaan. Teos on nyt kolmannen kerran esillä ja kokenut joka kerta täydellisen muodonmuutoksen – se on jaettu nyt yhteensä n. 200 palaan, jotka esittelen näyttelyn ensimmäisessä huoneessa.

Työskentelyni lähtökohtana eivät ole erilliset teokset vaan tekeminen itsessään, prosessi, joka tulee näkyväksi työssä ja sen teemoissa; luopuminen, katoaminen ja uusiutuminen. Uskon että myös omalla iälläni on tässä merkitystä. Olen saanut elämänkokemusta, uskallusta, ehkä myös näkemystä. Nyt mietin, miten pitkälle saatan kulkea vähentämällä ja poistamalla materiaalia, tekemällä sen ohuemmaksi, herkemmäksi ja samalla ehkä lopulta hävittämällä sen kokonaan.

Irma Tonteri