Kaisa Eriksson 30.3.-24.4.2016

/ Tulevat ja menneet näyttelyt /

Varjokokoelma

Kaisa Eriksson
Kaisa Eriksson, Sarjasta Silmänräpäyksiä menneisyydestä, 2016, pigmenttivedos paperille, 61 x 100 cm
 

Teosteni lähtökohtana on kokoelma tuntemattomien henkilöiden valokuvia. Alunperin kuvien äärelle minut ajoi kiinnostukseni aikaa kohtaan ja olen toteuttanut useita teoskokonaisuuksia piirustuksina ja kollaaseina tämän materiaalin pohjalta. Lahjoituksina ja kirpputorilöydöistä karttunut kokoelmani vetää minua yhä vuosien jälkeen puoleensa. Läsnäolo ja poissaolo, muistaminen ja unohdus, ikuistaminen ja katoaminen sekä kuolema ovat kaikki läsnä tässä materiaalissa.

Varjokokoelma on sarja pieniä valokuvien pohjalta tehtyjä piirustuksia, joita läpinäkyviltä levyiltä heijastuvat varjokuvat täydentävät. Kuvat ovat ovat enemmän tai vähemmän epätarkkoja eivätkä liikkuvan valonlähteen heittämät varjotkaan näy kuin ohikiitävän hetken. Varjokokoelman lisäksi näyttelyssä on esillä hiilipiirroksia sekä sarja tuhkasta paperille tekemiäni muotokuvia. Myös nämä teokset pohjautuvat pääosin löytökuviini.

Olen pohtinut valokuvien potentiaalia toimia muistimme jatkeena. Hylätyt valokuvat ovat mykkiä, sillä kukaan ei osaa enää kertoa keitä kuvissa esiintyy. Ylipäänsä kotialbumien puolijulkisiksi tarkoitetut kuvat ovat suurelta osin hätkähdyttävän samanlaisia ja kaavamaisia. Miten omakohtaisia muistoja ne voivat kantaa?

Silti jokin näissä kauan sitten menneissä silmänräpäyksissä tuntuu edelleen niin merkittävälle,
että silta menneisyydestä tähän päivään ja tulevaisuuteenkin rakentuu.

Kaisa Eriksson

Näyttelyä on tukenut Uudenmaan taidetoimikunta.

taike_uusimaa_vaaka