Nuoret Taidegraafikot: Johannes Heikkilä, Essi Immonen, Sara Manninen 21.11.–23.12.2018

/ Tulevat ja menneet näyttelyt /
Essi Immonen, Johannes Heikkilä, Sara Manninen
Teosdetaljit vasemmalta: Sara Manninen, Sarjasta Vacation, 2017, fotopolymeeri, carborundum, kuivaneula; Essi Immonen, Mirage, 2018, serigrafia; Johannes Heikkilä, Variaatio I, 2015, mezzotinto

Galleria G:n Nuoret Taidegraafikot -näyttelyssä esitellään uusia ja mielenkiintoisia nimiä taidegraafikan kentältä: Johannes Heikkilä, Essi Immonen ja Sara Manninen.

Johannes Heikkilän teoksissa on temaattisesti läsnä arkkitehtuuri ja rakennetut tilat. Tilat ovat ihmisen kuvia, jälkiä olemassaolosta ja merkkejä menneestä. Tämä on Heikkilän lähestymistapa kuvata maailmaa. Sen sijaan että hän näkisi arkkitehtooniset visionsa ja konstruktiot kylminä teollisuustuotteiden kuvina, kokee Heikkilä sommittelemansa rakennelmat jonkinlaisina sisäisen maailman heijasteina.

Johannes Heikkilä (s. 1986, Rovaniemi) on valmistunut 2010 vapaasta taidekoulusta ja opiskelee parhaillaan Taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiassa. Heikkilä asuu ja työskentelee sekä Helsingissä että Rovaniemellä.

Essi Immosen serigrafian sarjassa Shoji on lähtökohtana japanilaisesta arkkitehtuurista tutut huoneenjakajat ja väliovet, joiden ristikkomaiseen bamburakenteeseen on pingotettu läpikuultavaa paperia. Pian muistikirjaan raapustetut ristikot alkoivat kuitenkin ottaa muotoa taiteilijan kotitalon vanhoista pariovista tai vastapäisen kerrostalon parvekkeiden loppumattomista riveistä. Immonen on kulkenut uuden kotikaupunkinsa katuja, ja napannut mukaan ikkunanpokia ja ilmastointiventtiilien ritilöitä. Teoksissaan hän heijastelee ja abstrahoi ympäröivää arkkitehtuuria ja geometrisia rakenteita.

Essi Immonen (s. 1995, Rautjärvi) on suorittanut Saimaan ammattikorkeakoulun kuvataiteilijan ammattitutkinnon keväällä 2018. Hän on myös opiskellut taidegrafiikkaa Belfastissa keväällä 2017. Tällä hetkellä Immonen asuu ja työskentelee Lahdessa.

Sara Manninen työskentelee grafiikan sekä piirustuksen parissa ja tekee rajankäyntiä visuaalisen ja kielellisen kesken. Keskeistä hänen taiteelliselle työskentelylleen on kuvan ja inhimillisen todellisuuden välisen suhteen sekä tekoprosessin anatomian tutkiminen. Manninen on pohtinut teoksissaan muun muassa muiston ja kuvan sekä piirretyn viivan ja sanan suhdetta.

Sara Manninen (s. 1996, Jyväskylä) asuu ja opiskelee Turussa. Hän valmistuu keväällä 2019 Turun Taideakatemiasta kuvataiteen kandidaatiksi.

Näyttely järjestetään yhteistyössä Helsingin Saskioiden kanssa ja sitä on tuettu Erkki Heikkisen muistorahastosta.