Paula Ollikainen 29.3.-23.4.2017

/ Tulevat ja menneet näyttelyt /

LUPIINILEHTO

Paula Ollikainen, Mustavuori, 2017, öljyväri akryylilevylle, 23 x 34 cm

Galleria G:n näyttelyn teosten lähtökohtina ovat olleet Düsseldorfissa elävä papukaijapopulaatio, komealupiinit kantatie 66 varrella, sekä amerikanmajavien pesä Pohjanmaalla.

”Vihreiden papukaijojen parvi istuskeli pihakoivussa. Naapuri kertoi, että populaatio oli saanut alkunsa suuresta puutarhanäyttelystä, jossa laskettiin lentoon joukko kauluskaijoja. Vastoin oletusta populaatio asettui pysyvästi kaupunkiin. City-papukaijat kasvattavat uusia sukupolvia Düsseldorfin kaupungin puistoissa ja viettävät aikaa Königsalleen ostoskadun puissa. Tarinan juuret ovat huhu, totta ovat urbaanit papukaijat, jotka ilmaantuivat kaupunkiin vuonna 1965.”

”Komealupiini värjää tienvarsia kesä-heinäkuussa. 60-luvulla kukkakauppias kaunisti kylän raittia kylvämällä lupiinin siemeniä ojien penkoille. Sittemmin on nähty, että alaskalainen hernekasvi on omatoiminen kasvualustojen haltuunottaja myös Pohjoismaissa.”

”Pohjanmaalla amerikanmajavat olivat rakentaneet pesän Kuninkaanjokeen. Suunnittelin seuraavani niiden elämää vanhempieni luona käydessä. Kohta seuranta kutistui eläimistä jäljelle jääneisiin jälkiin, padottuun veteen ja kaadettuihin puihin. Metsämies oli valinnut majavien seuraamisen sijaan niiden syömisen. Majavan roolia näyttelyssäni tuuraa supikoira.”

Edellä esiintyvät vieraslajit liittyvät laajempaan muutosten pohdintaan. Suhde uusiin tulokkaisiin antaa kuvan siitä, millaisen käsityksen jaamme ympäristöstämme. Se on rajaus, joka määrittelee tiettyyn paikkaan kuuluvat asiat. Rajausten perusteettomuutta tai perusteluja on hyvä pohtia.

 

Paula Ollikainen

 

Kiitos
Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto


Paula Ollikainen on Tampereella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän valmistui Taideyliopiston kuvataideakatemiasta 2014 ja Kankaanpään taidekoulusta 1999. Viimeisimmät yksityisnäyttelyt ovat olleet esillä Düsseldorfissa Atelier am Eckissä, sekä Tampereella Galleria Saskiassa. Taiteilijan teoksia on muun muassa Valtion taidekokoelmissa, Helsingin ja Turun kaupungin taidemuseoiden kokoelmissa, sekä yksityisissä kokoelmissa.