Sari Bremer 27.11.–22.12.2019

/ Tulevat ja menneet näyttelyt /
Sari Bremer, Mirage, 2019, etsaus, akvatinta, 70 x 50 cm

SARI BREMER

REFLECTIONS BETWEEN SHADOWS AND LIGHT
27.11.–22.12.2019

 

Teosteni tavoitteena on, että katsoja kokee elämyksen joka tarjoaa pakopaikan todellisuudesta ja pakottaa kohtaamaan sen. Piirrän kuvissani tutun ja tuntemattoman raja-alueita. Näennäiset vastakohdat törmäävät kauniissa maisemissa ja hedelmällisen viidakon ytimessä vaanii aina vaara. Paratiisimaisen uima-altaan äärellä on uhkaava tunnelma.

Esitän ikuisen kysymyksen: ”Keitä olemme ja mikä on roolimme täällä”? Kauneus sekä epäjärjestys ihmisissä ja luonnossa käyvät jatkuvaa mittelöä. Kuvieni teemoissa kudon yhteen luonnon kauneuden ja siellä piilevät vaarat, tarinoiden mystiset metsänhenget sekä paikkamme valtavassa kosmoksessa.

Teoksissani aiheet ovat sadunomaisia ja toivon, että niin aikuiset kuin lapsetkin voivat löytää niistä itselleen merkityksellisiä tasoja. Haluan kommentoida ja heijastaa yhteiskuntamme tapahtumia, maailmaamme, sekä suhdetta toisiimme. Lisäksi kommentoin teoksissani vaikutustamme luontoon ja planeettaamme, sekä ilmastonmuutoksen uhkaa.

Näyttely on kaksiosainen. Toisessa tilassa on installaatio kuvitteellisesta grafiikantyöpajasta. Siellä on vanha pöytä jonka sommittelen memento mori -tyyliin. Pöydällä on prässi ja keskeneräisiä teoksia, outoja tavaroita, nesteitä pullossa, luita. Toinen osa näyttelyä on perinteinen galleria. Esitän siinä teemoja joissa kauneuden ja kirkkaiden värien keskelle hiipii uhkaava tunnelma.

Nämä kaksi tilaa liittyvät monisäikeisesti toisiinsa. Työpaja on korostetun synkkä ja kuvat perinteisen kauhun ja satujen tummia hahmoja. Gallerian teoksissa taas uhka on piilevä, eivätkä kaikki katsojat välttämättä sitä edes tavoita. Esimerkkinä teos Mirage, jossa pikkutyttö istuu ihanan uima-altaan reunalla: kuvan teema on moniselitteinen ja uhkaava tunnelma alleviivaamaton. Myös teemani sekoittuvat tietoisesti toisiinsa ja kuvat ovat jatkoa edellisiin teoksiini.

Näyttelyteokset on tehty monivärimetalligrafiikan menetelmällä jossa lopullinen työ muodostuu, kun 2–3 kuparilevylle syövytettyä kuvaa painetaan vuorotellen levyiltä paperille päällekkäin. Teen kaikki metalligrafiikan vedostukseni itse, sillä tämä on tärkeä osa luomisprosessia ja jokainen vedos on uniikki.

Haluan ylläpitää metalligrafiikan perinnettä joka mahdollistaa laajan ja täysin ainutlaatuisen kuvallisen ilmaisun. Pyrin tuomaan esille tekniikan monimuotoisuutta ja teknisen taidon merkitystä kuvan lopputuloksessa.

Sari Bremer

www.saribremer.com