Satu Kiljunen – 4.-29.1.2017

/ Tulevat ja menneet näyttelyt /

Maalauksia ja maalattuja reliefejä

Satu Kiljunen

Olen keskittynyt tutkimaan, mikä on maalauksen ja muodon suhde, miten koemme ja ymmärrämme peruspinnan ja teoksen tilan.

Olen saanut malleikseni minulle tuttuja ihmisiä, joiden kasvot ovat synnyttäneet minussa jonkinlaisen visuaalisen haasteen /idean. Näyttelyteosten lähtökohtina on äitini, kuollut isäni,
Gun Lindblom, Ronnie-poikani, Jonas Böckerman ja Carl-Johan Särkinen. Olen aluksi työstänyt savireliefin heidän kasvoistaan. Tästä originaalista olen sitten ottanut kipsivaloksia, joita maalaan öljyväreillä luoden uusia variaatiota. Kustakin mallista olen myös maalannut suuren kasvomaalauksen. Olen tietoinen erilaisten maalausteknisten ja rakenteellisten ratkaisujen vaikutuksista teoksieni ilmaisulliseen sisältöön. Kullekin teokselle on muovautunut oma “toimintastrategia”, jonkinlainen kerroksellinen maalausjärjestys.

Tunnen olevani kotonani, olen nyt tietoisempi taiteellisesta ”ongelmastani” vaikka sama peruskysymys on vaivannut minua läpi tuotantoni:

Aloitin taiteilijaurani tekemällä tilakuvia, interiöörimaalauksia. Siirryin jo heti 80-luvun alussa maalaaman konkreettisia interiöörejä suoraan tilaan, sekä rakentamaan maalaustaiteen lainalaisuuksia käyttäen liikkuvia tilallisia esityksiä (Jack Helen Brut). Seuraava luonteva vaihe oli ihmisen vartaloa ja ihmisen kuvaa manipuloivat videoteokset, installaatiot ja esitykset. Ihmistä voimakkaamman ympäristön havainnoinnin ja litistämisen ongelmien parissa siirryin vuoristojen kautta ulkosaaristoon ja sen kalliomuotojen kautta työstämään savesta muotoja, joita manipuloin maalaamalla.

Satu Kiljunen


Satu Kiljunen on valmistunut 70-luvun lopulla Suomen Taideakatemian koulusta. Hän toimi 80-luvun kokeellisen esitystaiteen parissa ja muutti ulkosaaristoon Kökariin 90-luvulla. Hän käynnisti tohtoriopinnon Kuvataideakatemiaan 1997 ja toimi ensimmäisenä kuvataiteellisen tutkimuksen professorina Suomessa.

Satu Kiljusen viimeaikainen näyttelytoiminta
Talvesta 2010 Kiljunen on keskittynyt tuotannossaan uuteen vaiheeseen, jota 2009 valmistunut julkinen teos Swing pointillinen maalaus kahdelle taivutetulle alumiinilevylle ennakoi. Teos sijaitsee Alandica kulttuuri- ja kongressitalon edessä Maarianhaminassa.
Uuden jakson teoksia on ollut esillä yksityisnäyttelyissä, 2010 ja 2013, Maarianhaminan Kakelhallenissa sekä Helsingissä 2011 keväällä, jolloin Kiljunen piti näyttelyn Dagmarinkadulla privaatissa ympäristössä.
Kesällä 2012 Kiljunen osallistui Pyhäniemen näyttelyyn kahdeksan teoksen kokonaisuudella.
Kiljusen maalattu kasvoreliefi valittiin mukaan kansainväliseen näyttelyyn Portrait Now vuonna 2013 Tanskassa Fredriksborgissa. Näyttely oli esillä myös Ruotsissa Ljunby museumissa.
Kiljunen oli mukana Lahden taidemuseon Muotokuva -näyttelyssä vuodenvaihteessa 2013-2014.
Hän osallistui Eckerön posti- ja tullitalossa järjestettyyn yhdeksän taiteilijan näyttelyyn Puss & Kram Dra åt helvete! 2014 (Kåhre, Turakka, Scott, Lax, Kiljunen, Duncker, Bamberg, Jokiranta, Wilen).