Teija-Tuulia Ahola 27.4.-22.5.2016

/ Tulevat ja menneet näyttelyt /

Elysium

Teija-Tuulia Ahola

Näyttelyn nimi viittaa kreikkalaisessa mytologiassa paikkaan, jossa jumalat ja jumalattaret elävät autuaina ikuisen kevään keskellä. Kullan ja eri metallien hohtoiset työt avaavat portteja onnen täyttämiin paikkoihin. Elysiumin teokset ovat portteja henkilökohtaisiin ”onneloihin” –uniin, hyvään oloon, mökkitiehen. Valo herättää suurikokoisten teosten runsauden eloon.

Siinä missä ikoneita kutsutaan ikkunoiksi tuonpuoleiseen maailmaan tai taivaalliseen pyhyyteen, paratiisiin, Elysiumin monisävyisinä hohtavat metalliset pinnat puolestaan heijastavat ympäröivää todellisuutta osaksi itseään. Ne muuttavat olemustaan niin vuoden- kuin vuorokaudenajan mukaan. Haluan palauttaa katsojan mieleen heijastuksen onnen kokemuksesta; kauniista hetkestä, jossa auringon kultaisen lämmön voi tuntea selässään.

Näyttelyn teoksissa kullan lisäksi eri lehtimetallit saavat puheenvuoron, muun muassa messinki, hopea, alumiini ja palladium. Kulta on täydellisyyden symboli. Täydellistä kultaista pintaa on silti mahdoton toteuttaa. Kiehtovaksi kultaisen pinnan tekevät pienet epätäydellisyydet, rypyt ja repeämät, jotka ovat kuin kuvia elämän kirjosta. On sanottu, että täydellinen kauneus ei ole kiinnostavaa.

Teija-Tuulia Ahola


Teija-Tuulia Ahola on Tamperelainen kuvataiteilija. Hän työskentelee maalauksen, grafiikan ja julkisen taiteen parissa, johon hän on keskittynyt viime vuosina. Viime vuonna hän voitti TAYS n uuden päärakennuksen taideteoskutsukilpailun, jonka parissa hän parhaillaan työskentelee.