Tuula Anttonen 1.–26.8.2018

/ Tulevat ja menneet näyttelyt /


kuva: Titus Verhe

SYLISSÄ
IN YOUR ARMS

Die Liebe ist ein wildes Tier
Sie beißt und kratzt und tritt nach mir

Rammstein: Amour

So you think that I asked for this
Let me show you
What I think of your lips
And you think that I asked for this
Come on
Use your fist

Marilyn Manson: Breaking the Same Old Ground

 

Maalauksissani on ihmisiä, jotka kaipaavat ja pyrkivät yhteyteen toistensa kanssa, mutta se ei useinkaan onnistu ongelmitta.

Keväällä 2018 ollessani residenssissä New Yorkissa tapasin kuraattoreita. Yksi heistä ehdotti, josko teoksissani vastustan poliisiväkivaltaa. Toinen, josko aiheenani ovat ehkä häiriintyneet sairaanhoitajat, jotka alkavat tappaa potilaitaan. Niin kuin väkivalta tapahtuisi jossain kaukana, poissa meistä.

Jokainen keskustelu on potentiaalinen väkivaltatilanne, uiskentelemme niissä päivittäin. Kun vain useampi ihminen kokoontuu, niin heti aletaan katsoa, kuka kiipeää kasan päälle ja kuka valitaan alimmaiseksi. Maalauksissani nämä yleensä sanalliset tilanteet vain ottavat fyysisen muodon.

Onneksi tapasin kolmannnenkin kuraattorin, joka ymmärsi pointtini: Kuvaat ihmiskuntaa, erottelematta sitä rodun, sukupuolen tai yhteiskuntaluokan mukaan (mikä Suomessa saattaa olla itsestäänselvyys, vaan ei Yhdysvalloissa). Kuvaat kaikkea, mitä ihmiset tekevät, hyvää ja pahaa, koko kuvaa. Ja vaikka se ei ehkä ratkaise mitään, on tärkeä edes katsoa tätä kuvaa.

Tasa-arvo ja demokratia ovat ihmiskunnalle yhä hyvin, hyvin vaikeita asioita, niin mikro- kuin makrotasollakin. Ehkä olemme edelleen taaperoiässä. Epäonnistumiset ja kolhut eivät siis tule yllätyksinä. Koskettavaa on, millä sitkeydellä lapsi yhä yrittää sohvalle.

Tuula Anttonen

Kiitos: Triangle Arts Association, Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti, Espoon kaupunki.


Tuula Anttonen (synt. 1970) on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta ja Bourgesin Ecole Nationale des Beaux-Artsista (Ranska) vuonna 1997. Anttonen on tunnettu ihmisaiheisista, konstruktivistisista maalauksistaan. Hänen teoksiaan on mm. Suomen valtion ja Helsingin taidemuseo HAMin kokoelmissa. Sylissä – In Your Arms on hänen 16. yksityisnäyttelynsä. Anttonen on työskennellyt residensseissä Italiassa, Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Tsekissä ja Yhdysvalloissa.