Vappu Johansson 25.11.-20.12.

/ Tulevat ja menneet näyttelyt /
Johansson_kutsu-2
Vappu Johansson: Potential Trouble Source, 2015, mehiläisvaha, kollaasi, 50 x 30 cm

Potential Trouble Source

Eräs uskonnollinen yhteisö määrittelee jäsentensä läheisyydessä olevat ei-toivotut henkilöt ”mahdollisiksi ongelman aiheuttajiksi”. Näyttelyni nimenä se viittaa siihen vainoharhaiseen suhtautumiseen elämään, joka on näyttelyn valmistamisen aikana hiipinyt tietoisuuteeni. Ympärilläni on määrittelemätön uhka, joka on yleinen, mutta tuntuu henkilökohtaiselta. Rauhallinen, etäinen tila löytyy alati värähtelevästä geometristen kuvioiden maailmasta.

Fresnel zone
”Kaksi valonsädettä, jotka saapuvat eri teitä samasta lähteestä ja taas yhtyvät, voivat joko vahvistaa tai heikentää toisiaan, joko antaa voimakkaampaa valoa taikka synnyttää pimeyttä, riippuen heilahduksien niin sanotusta vaiheesta, jokseenkin samalla tavalla kuin kaksi vesiaaltoa kohdatessaan synnyttävät korkeampia aaltoja, jos molempien harjat lankeavat yhteen, mutta matalampia aaltoja, ehkäpä tyyntäkin, jos toisen aallon harjat vastaavat toisen aallon laaksoja.”

Löysin tämän kauniin lauseen etsiessäni määritelmää teoksissani esiintyvälle kuviolle joka muodostuu sisäkkäisistä kehistä. Kuvion sovelluksia voi käyttää valokuvauksessa aikaansaamaan pehmeän sumennuksen, majakoiden linsseissä ja piirtoheittimissä lisäämään valon voimaa sekä erilaisissa valon luonnetta selventävissä optisissa kokeissa. Myös kuviota päällekkäin painaessa tapahtuu outoja…

Teokseni muodostavat sarjallisia kokonaisuuksia. Olen tehnyt uniikkiteoksia, joissa sama kuvallinen teema toistuu hiukan muunneltuna. Olen kiinnittänyt grafiikan vedoksia levyille ja jatkanut työskentelyä piirtämällä ja lisäämällä ohuille papereille vedostettuja värikerroksia käyttäen mehiläisvahaa.

Vappu Johansson