Ajankohtaista

/ Taiteilijoille

STG-logo-harmaa-RGB

Tämä sivu on tarkoitettu Suomen Taidegraafikot ry:n jäsenille. Sivulla tiedotetaan jäsenistöä koskevista ajankohtaisista asioista.

Ajankohtaista

Suomen Taidegraafikot ry:n syyskokous järjestetään Lahdessa 26.11.

Syyskokous järjestetään tänä vuonna Lahdessa lauantaina 26.11. Ennen kokousta järjestetään keskusteluohjelma klo 14-15 ja virallinen syyskokous alkaa klo 15.15.
Kokouspaikkana on Lahden taidegraafikoiden paja osoitteessa Sammonkatu 8.

Tervetuloa syyskokoukseen!


Osallistu kuvanveistäjien ja taidegraafikoiden teosvälitykseen!
Tapahtuma järjestetään Kattilahallissa 23.9.–2.10.2022

Ilmoittautuminen on avoinna 12.–28.8.2022.
Ohjeet sekä ilmoittautumislomakkeen löydät täältä: https://teosvälitys.fi/taidegraafikoiden-ilmoittautuminen/

Halutessasi voit katsoa lisätietoja ilmoittautumislomakkeen täytöstä 8.8.2022 järjestetyn infotilaisuuden tallenteesta: https://youtu.be/obZbgGckWzI

Tervetuloa mukaan!

Suomen Taidegraafikot ry:n vuosikokous 29.4. klo 15

Vuosikokous järjestetään perjantaina 29.4. alkaen klo 15 Osaamistehtaan tiloissa osoitteessa Iso Roobertinkatu 20-22 A, 00120 Helsinki. Kokoukseen on mahdollista osallistua myös etänä. Tervetuloa vuosikokoukseen!

Kokouksessa käsiteltävät liitetiedostot:

Toimintakertomus 2021

Toimintasuunnitelma 2022

Talousarvio 2022

   

Apua Ukrainaan -hyväntekeväisyyskampanja taiteilijoille

Ukrainan järkyttävän tilanteen liikuttamana olemme päättäneet järjestää hyväntekeväisyyskampanjan, johon taiteilijat voivat lahjoittaa teoksiaan.

Verkkosivuillemme tulee oma hyväntekeväisyyskampanjasivu. Asiakkaat voivat teoksen valittuaan ja vahvistuksen saatuaan maksaa sen esimerkiksi MobilePayllä suoraan joko Unicefille, Suomen Punaiselle Ristille, Kirkon Ulkomaanavulle tai Lääkärit Ilman Rajoja avustusjärjestölle.

Tuotot ohjataan lyhentämättömänä apua tarjoaville järjestöille (liitto ei peri myynneistä myyntiprovisiota). Kampanjan on tarkoitus alkaa 1.4. ja se on käynnissä 31.5.2022 asti. Kampanjaa tullaan markkinoimaan sekä Facebookissa että Instagramissa.

Videon on tehnyt taiteilija Sinem Kayacan alun perin Uuden tanssin keskus Zodiakille.

#StandWithUkraine

 

Osallistu jäsenkyselyyn ja vaikuta liiton tulevaan toimintaan

Keräämme jäsenkyselyllä palautetta liiton toiminnasta ja palveluista. Vastauksia hyödynnetään strategian päivittämistyössä keväällä 2022 ja tulevan toiminnan suunnittelussa.

Aikaisemmassa kyselyssä keräsimme palautetta teosvälitystilaisuudesta. Nyt keräämme jäsenistöltä palautetta koko toiminnan kaikista osa-alueista. Toivomme suoraa ja rakentavaa palautetta, niin risuja kuin ruusujakin.

Kyselyn vastauksia käsitellään täysin anonyymisti. Halutessasi voit vastata vain osaan kysymyksistä. Vastausaikaa on kaksi viikkoa (18.3.-1.4.2022).

Vastaajat voivat osallistua lahjakorttien arvontaan. Arvomme kaksi 50 euron lahjakorttia Taidemaalariliiton tarvikevälitykseen. Arvontaa varten jätettyjä yhteystietoja ei voida yhdistää vastauksiin.


Kuvataiteilijan toimeentulo ja työn tekemisen muodot -webinaari torstaina 7.4. klo 17–18.30

Tervetuloa Kuvataiteilijan toimeentulo ja työn tekemisen muodot -webinaariin. Webinaarin aikana Suomen Taiteilijaseuran juristi Aura Lehtonen kertoo eri taiteellisen toiminnan organisoinnin muodoista (työskenteleminen verokortilla tai toiminimen, henkilöyhtiön, osakeyhtiön tai osuuskunnan kautta).

Webinaari järjestetään Zoom-alustalla. Ilmoittaudu mukaan 6.4. mennessä osoitteessa: https://forms.office.com/r/ZTc9g26GQ1

Saat Zoom-linkin sähköpostitse torstaina 7.4. Webinaarin luento-osuudet tallennetaan. Tallenne on rajatusti STS:n jäsenjärjestöjen jäsenien käytettävissä toukokuun loppuun saakka.

Kuvataiteilijan toimeentulo ja työn tekemisen muodot -webinaari on osa Suomen Taiteilijaseuran ja sen jäsenjärjestöjen (Muu ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Suomen Kuvataidejärjestöjen liitto, Taidemaalariliitto ja Valokuvataiteilijoiden liitto) yhteistä koulutustoimintaa. Yhteisen koulutustoiminnan tehtävänä on vahvistaa kuvataiteilijoiden ja taidealan organisaatioissa työskentelevien ammatillista osaamista ja työelämätaitoja. Koulutuksia järjestetään valtakunnallisesti luentojen, työpajojen, keskusteluiden ja vertaistoiminnan muodossa.


Kuvataiteilijan verotus -webinaari keskiviikkona 16.3.

Suomen Taiteilijaseuran juristi Aura Lehtonen ja Taidemaalariliiton oikeudellinen neuvoja Viivi Kuosa pitävät STS:n jäsenjärjestöjen taiteilijajäsenille yhteisen webinaarin kuvataiteilijan verotuksesta. Webinaarin tarkoituksena on esitellä käytännönläheisesti kuvataiteilijan tuloverotusta ja arvonlisäverotusta.

Webinaarin tallenne: https://youtu.be/Ct_kuCvOvlw

Tallenne on rajatusti STS:n jäsenjärjestöjen jäsenien käytettävissä toukokuun loppuun saakka.

Kuvataiteilijan verotus -webinaari on osa Suomen Taiteilijaseuran ja sen jäsenjärjestöjen (Muu ry, Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Suomen Kuvataidejärjestöjen liitto, Taidemaalariliitto ja Valokuvataiteilijoiden liitto) yhteistä koulutustoimintaa. Yhteisen koulutustoiminnan tehtävänä on vahvistaa kuvataiteilijoiden ja taidealan organisaatioissa työskentelevien ammatillista osaamista ja työelämätaitoja. Koulutuksia järjestetään valtakunnallisesti luentojen, työpajojen, keskusteluiden ja vertaistoiminnan muodossa. Jatkona kuvataiteilijan verotus -webinaarille kevään 2022 aikana tullaan järjestämään webinaarit taiteilijan toimeentulon ja työn organisoinnin muodoista sekä kuvataiteilijaa koskevista sopimusasioista. Seuraa oman taiteilijajärjestösi tiedotusta!

Lisätietoja koulutusyhteistyöstä: projektisuunnittelija Saija Koponen, Taidemaalariliitto,  saija.koponen@painters.fi


Keräämme tietoa julkisen taiteen teoksista, palkkioista ja prosesseista – vastaa kyselyyn!

Suomen Kuvanveistäjäliitto on yhteistyössä Suomen Taiteilijaseuran, Taiken, Frame Contemporary Art Finlandin, Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen ja Taideyliopiston kanssa käynnistänyt julkisen taiteen tietopohjan kehittämishankkeen. Hankkeen tarkoituksena on kartuttaa tietoa julkisen taiteen teoksista ja toimialasta, selvittää näkymiä taiteilijoiden ja toimialan työllistymismahdollisuuksista, edistää hyviä käytänteitä, vuorovaikutusta ja tiedonkulkua tekijöiden, tilaajien ja sidosryhmien kesken sekä lisätä julkisen taiteen näkyvyyttä. Hankkeen pohjalta on myös tarkoitus luoda julkiselle taiteelle vuosittainen tiedonkeruun malli tilastointia varten.

Tietoa kerätään kyselyllä, jonka on rahoittanut Taike, Frame Contemporary Art Finland ja Suomen Taiteilijaseura jäsenjärjestöineen.

Kyselyssä kerätään tietoa erityisesti vuonna 2021 valmistuneista julkisen taiteen teoksista sekä niihin liittyvistä prosesseista ja palkkioista. Kyselyyn toivotaan vastauksia kaikilta taiteilijoilta, myös heiltä, jotka eivät ole koskaan tehneet julkista taidetta, tai joilla julkisen taiteen projekti on jostain syystä keskeytynyt. Pyydämme vastauksia kyselyyn torstaihin 31.3.2022 mennessä.

Kyselyyn vastaaminen vie noin 15–30 minuuttia. Suuri kiitos ajastasi ja kyselyyn osallistumisesta!

Vastaa kyselyyn täällä


Jäsenmaksut ja jäsenkortit 2022

Vuoden 2022 jäsenmaksulaskut on toimitettu jäsenille viikolla 2 sähköpostilla tai postissa. Jäsenkortit ovat ladattavissa sähköisesti tai tilattavissa toimistolta (perinteiset kortit). Myös kansainvälinen IAA-kortti on ladattavissa sähköisenä jäsenkorttipalvelussa (vaatii henkilökuvan).


Syyskokous 27.11.2021 Jyväskylässä ja etäkokouspalvelu Zoomissa

Suomen Taidegraafikoiden syyskokous järjestettiin lauantaina 27.11. Jyväskylässä Ravintola Harmoonissa. Kokouksessa tehtiin mm. luottamushenkilövalintoja sekä hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2022.
Kokouksessa valittiin uusi johtokunnan uudeksi puheenjohtajaksi kaudelle 2022-2023 Iina Heiskanen. Johtokunnan jäseniksi valittiin Saara Nurmi, Emma Peura ja Milla Toukkari. Näyttelytoimikuntaan valittiin Janne Laine ja Iida Valkonen. Jäsenvalintatoimikuntaan valittiin Jone Mutka, Maria Pihl, Ari Pelkonen, Suvi Sysi ja Marje Viitala sekä varajäseniksi Anna Alapuro, Marjo Hallila ja Rita Vargas. Suomen Taiteilijaseuran edustajistoon valittiin Maija Albrecht, Saara Nurmi, Milla Toukkari ja Rita Vargas, varaedustajiksi Athanasía Aarniosuo, Anna Alapuro, Annika Dahlsten ja Pilvi Ojala. Kuvaston vuosi- ja syyskokousedustajaksi valittiin Irma Tonteri, varaedustajaksi Emilia Tanner.
Stg alustava toimintasuunnitelma 2022-pakattu
Stg talousarvio 2022

Tatjana Bergeltin taiteilijakirjaluento DIS MANIBUS

Luento järjestettiin 8.12.2021 ja on katsottavissa Galleria G:n Youtube-sivulla oheisesta linkistä.

 

Kuvataiteen talo -yhdistyksen verkkosivut on avattu

Verkkosivut löytyvät osoitteesta: https://kuvataiteentalo.fi/.

Kuvataiteen talon perustamisedellytyksiä kartoittanut selvitystyö julkaistiin kesäkuussa. Selvitystyö osallisti 140 visuaalisten alojen ammattilaista yhteensä 30 organisaatiosta ja vapaalta kentältä.

Voit tutustua selvitykseen tästä:

KUVATAITEEN TALON SELVITYS


Suomen Taidegraafikoiden vuosikokouksen päätöksiä

Suomen Taidegraafikot ry:n vuosikokous järjestetiin etäkokouksena lauantaina 24.4. etäkokouspalvelu Zoomissa. Vuosikokouksessa oli 24 osallistujaa. Ennen vuosikokousta pääsimme kuulemaan työpsykologi Marjukka Laurolan ajatuksia herättävän alustuksen taiteilijan työstä epävarmuuden keskellä.

Kokouksessa käsiteltiin vuoden 2020 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä myönnettiin tili- ja vastuuvapaus. Vuoden 2020 tilinpäätös oli 20 922,12 euroa ylijäämäinen.

Kokouksessa valittiin tilintarkastajaksi seuraavaan tilinpäätökseen Risto Ekholm / BDO tilintarkastusyhteisö ja toiminnantarkastajaksi Heli Kurunsaari, varatoiminnantarkastajaksi Iida Valkonen.

Kokouksessa vahvistettiin vuoden 2021 toimintasuunnitelma ja talousarvio, johon oli tehty muokkaukset toteutuneiden avustusten perusteella. Vuodelle 2021 on saatu avustuksia seuraavasti:

Taike toiminta-avustus 95 000 €, Helsingin kaupunki avustus näyttelytoimintaan 6 000 €

Lisäksi on saatu vuodelle 2021 erillinen korona-avustus toiminnan elvyttämiseen pandemian jälkeen Helsingin kaupungilta (10 000 €), joka käytetään näyttelyiden lisämateriaalien tuottamiseen (haastattelut ja virtuaaliesittelyt, verkkokaupan teoskuvauksiin jne.

Kokouksessa vahvistettiin myös sääntöjen mukaisesti jäsenmaksut ja puheenjohtajan vuosipalkkio. Vuoden 2021 jäsenmaksu on 155 € ja 77,50 € eläkeläisiltä tai 65-vuotta täyttäneiltä. Kunniajäsenet ja yli 80 vuotiaat jäsenet ovat vapautettuja jäsenmaksuista. Puheenjohtajan vuosipalkkio on 7 000 €.

Kokouksen lopuksi käytiin läpi Kuvataiteen talon jäsenkyselyn alustavia tuloksia ja keskusteltiin hankkeesta. Referaatin kyselyn vastauksista koosti Riikka Tuomarla.

Ohessa linkit kokouksessa käsiteltyihin dokumentteihin. Tilinpäätökseen liittyvät dokumentit voi halutessaan tilata toimistolta sähköpostiin.

TOIMINTAKERTOMUS 2020

TOIMINTASUUNNITELMA 2021

TALOUSARVIO 2021

KUVATAITEEN TALON JÄSENKYSELYN TULOKSIA


Näyttelyvuokrat Galleria G:ssä vuonna 2021

Jäsenhintainen näyttelyvuokra Galleria G:ssä on 800 euroa (ei-jäsenille 1 300 euroa). Seuraava näyttelyhaku vuodelle 2023 aukeaa syksyllä. Tarkemmat ohjeet ja aikataulut julkaistaan nettisivuilla.

 

Art Fair suomi Goes Galleries on mittava katsaus nykytaiteeseen

Art Fair Suomi Goes Galleries 2021 on festivaali joka nostaa esiin pääkaupunkiseudun kuvataidetaidetarjontaan vahvasti kuuluvat ja sitä rikastuttavat galleriat ja taideyhteisöt omissa toimitiloissaan, ja vastaa näin koronapandemian aiheuttamaan kulttuurinnälkään turvallisella ja yleisöystävällisellä tavalla. Kesäkuun alussa toteutettavan festivaalin pääosassa ovat Helsingin, Vantaan ja Espoon galleriatilat näyttelyineen ja taiteilijoineen. Yleisö voi viikon ajan uppoutua eri kaupunginosissa entistä rikkaampien galleria- ja taidekokemusten äärelle, kun festivaaliin erityisesti tuotetut keskustelut, teokset, interventiot ja tapahtumat syventävät näyttelytarjontaa. Festivaalin kaikkiin näyttelyihin ja tapahtumiin on vapaa pääsy.

Galleriat tarjoavat elinvoimaisia ja kokeilevia kuvataiteen tuotantoja, ja tuovat esiin taiteilijoita aina nuorista tekijöistä varttuneempiin konkareihin. Gallerioiden kirjo on suuri, ja mukaan mahtuu yksityisiä gallerioita, järjestögallerioita ja taiteilijavetoisia projektitiloja. Art Fair Suomen aikana yleisön löytämät tilathan tuottavat ilmaista kulttuuritarjontaa yleisölle läpi vuoden!

​Art Fair Suomi Goes Galleries liittyy myös osaksi vahvaa kuvataiteen kesää Helsingissä. Tapahtuma vie yleisön ajankohtaisen, urbaanin taidetarjonnan ääreen juuri ennen Helsinki Biennaalin avautumista. 

Tapahtuman ohjelmasta tiedotetaan lisää talven ja kevään 2021 aikana. Festivaalin yhteisiä avajaisia vietetään tiistaina 8. päivä kesäkuuta 2021.

Art Fair Suomi Goes Galleries – 8.-13.6.2021 – Save the Date!

Järjestäjistä
Art Fair Suomi -nykytaidefestivaalia ovat vuodesta 2005 järjestäneet Taiteilijajärjestö MUU ry ja Valokuvataiteilijoiden liitto. Vuodesta 2020 mukana ovat myös muut kuvataiteilijoiden valtakunnalliset jäsenjärjestöt: Suomen Kuvanveistäjäliitto, Suomen Taidegraafikot, Taidemaalariliitto ja Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto.

Tapahtumaan on gallerioille avoin haku, joka on avoinna 28.2.2021 saakka. Hae mukaan täältä!

Tiedustelut
Henna Harri, henna.harri(a)hippolyte.fi, 040 591 0770
Timo Soppela, director(a)muu.fi
artfairsuomi.fi


Jäsenmaksulaskutus 2021 ja jäsenkortit

Vuoden 2021 jäsenmaksulaskut on toimitettu jäsenille viikolla 2. Osalle jäsenistä lasku toimitetaan sähköpostilla ja osalle kirjepostissa. Jäsenmaksu on 155 €, yli 65-vuotiaille ja eläkeläisille 77,50 €. Kunniajäsenet ja 80-vuotta täyttäneet jäsenet ovat vapautettu jäsenmaksuista.

Vuonna 2021 otetaan käyttöön sähköiset jäsenkortit. Ohjeet kortin käyttöönottoon toimitetaan jäsenille helmikuun aikana.


Suomen Taidegraafikot ry:n syyskokouksen päätöksiä

Suomen Taidegraafikot ry:n syyskokous järjestetiin torstaina 26.11.2020 etäkokouspalvelu Zoomissa. Epidemiatilanteen vuoksi syyskokous järjestettiin etäkokouksena. Kokous alkoi klo 14 ajankohtaisella ja kiinnostavalla Kuvataiteen talo -hankkeen esittelyllä. Hanketta olivat esittelemässä sitä hallinnoivan Suomen Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Annukka Vähäsöyrinki, joka on toiminut hankkeen ohajusryhmän sihteerinä ja kesällä perustetun Kuvataiteen talo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Joonas Ahlava. Esittelyn jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus tehdä hankkeesta kysymyksiä. Kuvataiteen talon esiselvityksen on laatinut Riitta Heinämaa.

Varsinainen syyskokous aloitettiin klo 15. Kokouksessa esiteltiin liiton tulevan juhlavuoden talousarvio ja toimintasuunnitelma. Lisäksi vahvistettiin kokouspalkkiot (ei uudistuksia) ja jäsenmaksut (155 €, 77,50 € eläkeläiset ja yli 65-vuotiaat, liiton kunniajäsenet ja yli 80-vuotiaat ovat vapautettuja jäsenmaksusta).

Talousarvio 2021

Toimintasuunnitelma 2021

Kokouksessa valitiin luottamushenkilöitä seuraavasti: liiton johtokuntaan valittiin Athanasía Aarniosuo, Susanna Autio ja Emma Peura. Näyttelytoimikuntaan valittiin Saara Nurmi, Emilia Tanner ja Rita Vargas. Jäsenvalintatoimikuntaan valittiin Mari Aspola, Teija Immonen, Eeva Kaisa Jauhiainen, Iina Heiskanen ja Laura Pohjonen, varajäseniksi Anneli Hilli, Anna-Maija Mattila-Selin ja Saara Nurmi.

Suomen Taiteilijaseuran edustajistoon valittiin varsinaisiksi edustajiksi Susanna Autio, Teija Immonen, Vappu Johansson ja Saara Nurmi, varaedustajiksi Athanasía Aarniosuo, Maija Albrecht, Iina Heiskanen ja Beata Joutsen. Kuvaston vuosi- ja syyskokousedustajaksi vuonna 2021 valittiin Irma Tonteri ja varaedustajaksi Emilia Tanner.

Kokouksessa tuotiin tiedoksi että Galleria G:hen on hankittu uudet näyttelytilan valaisimet. Lisäksi tiedotettiin että galleriassa on aloittanut 3.11. uusi galleria-assistentti Sanni Vanttaja (työskentelee ti-pe klo 11-17). Teosvälitystilaisuuden tuottajaksi on valittu Jenni Pekkarinen.

Syyskokouksen jälkeen varmistui että saamme Helsingin kaupungilta 10 000 euron avustuksen toiminnan elvyttämiseen koronapandemia jälkeen. Avustusta käytetään mm. digitaalisten lisämateriaalien tuottamiseen (mm. näyttelyiden taiteilijoiden videohaastattelut, verkkokaupan teosten valokuvaaminen jne.).


Taidegraafikoiden Facebook-ryhmä

Suomen Taidegraafikot ry:n jäsenille tarkoitettu suljettu Facebook-ryhmä.


Liiton säännöt

Liiton säännöt


Taidegrafiikan työsuojelu

Taidegraafikon työsuojelu