Tammikuu 2024 – Anna Bredenberg

/ Kuukauden taiteilijat / Grafoteekki
Hiukinainen I, 2022, serigrafia ja laseretsaus käsintehdylle paperille, 58 x 40 cm

Anna Bredenberg
Huokoinen
3.1.–28.1.2024

Teokseni käsittelevät kehossa olemisen kokemusta, sairautta ja sen vaikutusta taiteelliseen työhöni. Kroonisen sairauden takia olen herkistynyt seuraamaan elimellisiä tuntemuksia, epämukavuutta ja liikehdintää kehossani. Sairauden tunkeutuminen kokemusmaailmaani on saanut minut pohtimaan taiteen tekemisen ehtoja ja sitä, miten mukauttaa työskentelyni kehoni asettamiin rajoihin. Työskentelyni kautta jäsennän sisäisiä tuntojani ja ne saavat muodon, värin ja materiaalin ja yhdistyvät huomioihin ympäristöstäni. Teoksissani tarkastelen myös epämääräisyyttä ja hajoamista, jotka liittyvät kehossani tapahtuviin, vääjäämättömiin muutoksiin.

Teokseni muodostuvat usein materiaalien kulumisen seurauksena. Haalistunut, poispyyhitty väri painolaatalla ja laserilla huokoiseksi kulutetut paperi ja pellavakangas ilmentävät katoamista ja purkautumista materiaalien työstön kautta. Teoksien kuva-aiheet muodostuvat rei’istä, pois kaiverretusta alueesta tai haaleasta, lähes taustaansa sulautuvasta painojäljestä. Teoksieni toistuvana osana on puun pinnasta jäljentämäni kaarnan tekstuuri.

Esitän näyttelyssä paperille ja kankaalle toteutettuja teoksia, joissa yhdistän serigrafiaa ja puupiirrosta maalattuun pintaan ja laseretsaukseen. Käyttämäni ohut japaninpaperi mahdollistaa kerroksellisen ja kollaasimaisen lopputuloksen. Paperin läpikuultavuus sopii teoksieni tematiikkaan herkkyydestä, häilyväisyydestä sekä sisäisen ja ulkoisen todellisuuden yhteensulautumisesta. Käsittelen kehollista traumaani teosprosessin kautta ja teokset myös mahdollistavat sellaistenkin tuntemusten havainnollistamisen, joita en pysty sanallistamaan.

Näyttelyä on tukenut Hélène ja Walter Grönqvistin säätiö.

Anna Bredenberg

Anna Bredenberg (s. 1991) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja taidegraafikko. Bredenbergin työskentelyn keskiössä on häilyvyyden, epämääräisyyden ja hajoamisen tarkastelu ja hän pohtii näitä kysymyksiä materiaalien, käyttämiensä tekniikoiden ja kuvan rakenteen kautta. Bredenberg on valmistunut taiteen kandidaatiksi University of the West of England yliopistosta vuonna 2019 ja suorittaa nyt maisterin tutkintoaan Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa taidegrafiikan osastolla. Bredenbergin teoksia on ollut esillä näyttelyissä Suomessa ja Britanniassa.

https://www.annabredenberg.com