Suomen Taidegraafikot ry

Yhdistyksen toiminta

Suomen Taidegraafikot ry on yleishyödyllinen, vuonna 1931 perustettu valtakunnallinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää taidegrafiikan ja piirustustaiteen tunnettavuutta ja harjoittaa aktiivista tiedotus- ja näyttelytoimintaa. Suomen Taidegraafikot ry on Suomen Taiteilijaseuran jäsenjärjestö. Yhdistys toimii tiiviissä yhteistyössä muiden suomalaisten taiteilijajärjestöjen kanssa. Se hoitaa myös yhteyksiä ulkomaisiin järjestöihin.

Yhdistys toimii valtakunnallisena taidegraafikoiden ja piirtäjien etujärjestönä tarjoten jäsenille mm. näyttelymahdollisuuksia, ajankohtaista tietoa apurahoista, työskentelytiloista, kilpailuista, koulutuksesta ja neuvontaa ammatillisissa kysymyksissä. Näyttelytoiminta, tiedotus ja viestintä sekä monipuolinen taidegrafiikan myynti- ja neuvontapalvelu palvelevat sekä jäsentaiteilijoita että suurta yleisöä. Näyttelytila Galleria G ja sen yhteydessä toimiva taidegrafiikan myyntikokoelma Grafoteekki Helsingin Pieni Roobertinkadulla ovat yhdistyksen näkyvimpiä toimintoja. Grafoteekki toimii jäsenistön teosten myyntikanavana ja tarjoaa yleisölle edustavan valikoiman taidegrafiikkaa ympäri Suomen työskenteleviltä taiteilijoilta.

Yhdistyksessä on jäsenenä yhteensä noin 360 ammattitaiteilijaa. Kunniajäseniä ovat Anna Alapuro, Outi Heiskanen, Teija Immonen, Matti Koskela ja Ulla Rantanen.

Suomen Taidegraafikot ry saa toiminta-avustusta Taiteen edistämiskeskukselta. Vuoden 2019 näyttelytoimintaan on saatu avustus myös Helsingin kaupungilta.

Vuodesta 1940 lähtien Suomen Taidegraafikot ry on kerännyt taidegrafiikan kokoelmaa, joka on deponoitu Jyväskylän taidemuseoon. Kokoelma on lajissaan maan laajin ja se koostuu runsaasta 5000 teoksesta lähes 250 taiteilijalta. Kokoelmaa kerrytetään edelleen.

Suomen Taidegraafikoiden liitto julkaisi 1963-2008 vuosittain kannatusjäsensalkun. Salkkujen sisältämät vedokset muodostivat hienon sarjan suomalaista taidegrafiikkaa, jonka tekijöinä ovat keskeiset taidegraafikot. Osa kannatusjäsenvedoksista on edelleen myynnissä (ks. verkkokauppa).


Arvot

Suomen Taidegraafikot ry edustaa ammattikuvataiteilijoita.  Edistämme taidegrafiikan ja piirustustaiteen näkyvyyttä osana monimuotoista nykytaidetta.

I VAHVA KUVATAIDE  Vahvistamme taiteen ja taiteilijan työn arvostusta yhteiskunnassa.

II YHTEISTYÖ  Toimimme avoimesti, aktiivisesti ja toisia kunnioittaen yhteistyössä muiden taiteen kentän toimijoiden kanssa.

III YHDENVERTAISUUS  Toimintamme perustuu ihmisten yhdenvertaiseen kohteluun.

IV AVOIMUUS  Toimintamme pohjautuu avoimuuteen. Avoimuus tarkoittaa toiminnassamme läpinäkyvyyttä, jakamista ja avoimia rajapintoja.


Tehtävät

– Edistää taidegrafiikan ja piirustustaiteen tunnettuutta
– Taidegrafiikan esittely osana monimuotoista nykytaidetta
– Aktiivinen näyttelytoiminta
– Jäsenpalvelut taiteilijoille
– Teosmyynti ja taiteilijoiden toimeentulon edistäminen
– Tiedottaminen

 

TAVOITTEET

I JÄSENREKRYTOINNIN KEHITTÄMINEN
Nuorten taiteilijoiden tavoittaminen, jäsenpohjan diversiteetin kasvattaminen.

II YHTEISTYÖN TIIVISTÄMINEN MUIDEN KUVATAIDEALAN TOIMIJOIDEN KANSSA – TAVOITTEENA KUVATAITEEN TALO

III NÄYTTELYMAKSUISTA LUOPUMINEN

IV KANSAINVÄLINEN VERKOSTOITUMINEN JA YHTEISTYÖN TIIVISTÄMINEN ALAN ORGANISAATIOIDEN KANSSA

 

Kannatusjäsenyys

Kannatusjäsentoimintamme on toistaiseksi tauolla. Aikaisemmin julkaistuja kannatusjäsenvedoksia voi tiedustella myyntikokoelmasta.