Suomen Taidegraafikot ry

Jaakko Rönkön maalaus GalleriaG:n sisäänkäynnistä.

Suomen Taidegraafikot ry on vuonna 1931 perustettu yleishyödyllinen valtakunnallinen yhdistys, joka edistää taidegrafiikan ja piirustustaiteen tunnettavuutta sekä harjoittaa aktiivista näyttelytoimintaa.

Yhdistys toimii valtakunnallisena taidegraafikoiden ja piirtäjien etujärjestönä tarjoten jäsenille mm. näyttelymahdollisuuksia, ajankohtaista tietoa apurahoista, työskentelytiloista, kilpailuista, koulutuksesta ja neuvontaa ammatillisissa kysymyksissä. Näyttelytoiminta, tiedotus ja viestintä sekä monipuolinen taidegrafiikan myynti- ja neuvontapalvelu palvelevat sekä jäsentaiteilijoita että suurta yleisöä. Suomen Taidegraafikot ry on Suomen Taiteilijaseuran jäsenjärjestö. Yhdistys toimii tiiviissä yhteistyössä muiden suomalaisten taiteilijajärjestöjen kanssa sekä hoitaa myös yhteyksiä ulkomaisiin järjestöihin.

Näyttelytila Galleria G ja sen yhteydessä toimiva taidegrafiikan myyntikokoelma Grafoteekki Helsingin Pieni Roobertinkadulla ovat yhdistyksen näkyvimpiä toimintoja. Grafoteekki toimii jäsenistön teosten myyntikanavana ja tarjoaa yleisölle laadukkaan ja laajan valikoiman taidegrafiikkaa alan ammattilaisilta.

Yhdistyksessä on jäsenenä yhteensä noin 370 ammattitaiteilijaa. Kunniajäseniä ovat Anna Alapuro, Marjatta Hanhijoki, Outi Heiskanen, Teija Immonen, Kari Laitinen, Ulla Rantanen, Antti Salokannel ja Elsa Ytti.

Suomen Taidegraafikot ry saa toiminta-avustusta Taiteen edistämiskeskukselta. Vuoden 2019 näyttelytoimintaan on saatu avustus myös Helsingin kaupungilta.

Vuodesta 1940 lähtien Suomen Taidegraafikot ry on kerännyt taidegrafiikan kokoelmaa, joka on deponoitu Jyväskylän taidemuseoon. Kokoelma on lajissaan maan laajin ja se koostuu runsaasta 5000 teoksesta lähes 250 taiteilijalta. Kokoelmaa kerrytetään edelleen.


YHDISTYKSEN ARVOT

Suomen Taidegraafikot ry edustaa ammattikuvataiteilijoita. Edistämme taidegrafiikan ja piirustustaiteen näkyvyyttä osana monimuotoista nykytaidetta.

I VAHVA KUVATAIDE  Vahvistamme taiteen ja taiteilijan työn arvostusta yhteiskunnassa.

II YHTEISTYÖ  Toimimme avoimesti, aktiivisesti ja toisia kunnioittaen yhteistyössä muiden taiteen kentän toimijoiden kanssa.

III YHDENVERTAISUUS  Toimintamme perustuu ihmisten yhdenvertaiseen kohteluun.

IV AVOIMUUS  Toimintamme pohjautuu avoimuuteen. Avoimuus tarkoittaa toiminnassamme läpinäkyvyyttä, jakamista ja avoimia rajapintoja.

 

YHDISTYKSEN TAVOITTEET

 

I JÄSENREKRYTOINNIN KEHITTÄMINEN  Erityisesti nuorten taiteilijoiden tavoittaminen ja jäsenpohjan diversiteetin kasvattaminen.

II YHTEISTYÖN TIIVISTÄMINEN MUIDEN KUVATAIDEALAN TOIMIJOIDEN KANSSA – TAVOITTEENA KUVATAITEEN TALO

III NÄYTTELYMAKSUISTA LUOPUMINEN

IV KANSAINVÄLINEN VERKOSTOITUMINEN JA YHTEISTYÖN TIIVISTÄMINEN ALAN ORGANISAATIOIDEN KANSSA