Suomen Taidegraafikot ry


kuva: Jussi Tiainen

Suomen Taidegraafikot ry on vuonna 1931 perustettu yleishyödyllinen valtakunnallinen yhdistys, joka edistää taidegrafiikan ja piirustustaiteen tunnettuutta sekä harjoittaa aktiivista näyttelytoimintaa. Yhdistys edustaa ammattikuvataiteilijoita ja sen tehtävänä on edistää taidegrafiikan ja piirustustaiteen näkyvyyttä osana monimuotoista nykytaidetta.

Suomen Taidegraafikot ry toimii valtakunnallisena taidegraafikoiden ja piirtäjien etujärjestönä tarjoten jäsenille mm. näyttelymahdollisuuksia, ajankohtaista tietoa apurahoista, työskentelytiloista, kilpailuista, koulutuksesta ja neuvontaa ammatillisissa kysymyksissä. Näyttelytoiminta, tiedotus ja viestintä sekä monipuolinen taiteen myynti- ja neuvontapalvelu palvelevat sekä jäsentaiteilijoita että suurta yleisöä. Suomen Taidegraafikot ry on Suomen Taiteilijaseuran jäsenjärjestö. Yhdistys toimii tiiviissä yhteistyössä muiden suomalaisten taiteilijajärjestöjen kanssa.

Näyttelytila Galleria G ja sen yhteydessä toimiva myyntikokoelma Grafoteekki Helsingin Pieni Roobertinkadulla ovat yhdistyksen näkyvimpiä toimintoja. Grafoteekki toimii jäsenistön teosten myyntikanavana ja tarjoaa yleisölle laadukkaan ja laajan valikoiman taidetta alan ammattilaisilta.

Yhdistyksessä on jäsenenä yhteensä noin 385 ammattitaiteilijaa. Kunniajäseniä ovat Anna Alapuro, Marjatta Hanhijoki, Teija Immonen, Kari Laitinen, Ulla Rantanen, Antti Salokannel ja Elsa Ytti.

Vuodesta 1940 lähtien Suomen Taidegraafikot ry on kerännyt taidegrafiikan kokoelmaa, joka on deponoitu Jyväskylän taidemuseoon. Kokoelma on lajissaan maan laajin ja se koostuu runsaasta 5000 teoksesta lähes 250 taiteilijalta sekä myös työskentelyvälineitä jne.

Suomen Taidegraafikot ry saa toiminta-avustusta Taiteen edistämiskeskukselta. Näyttelytoimintaan on saatu avustus myös Helsingin kaupungilta.

Suomen Taidegraafikoille on myönnetty vuosille 2024-26 Uudet klassikot -rahaston tuki teosvälitystoiminnan kehittämiseen ja teosmyynnin kasvattamiseen yhteistyössä Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Valokuvataiteilijoiden liiton kanssa.

TOIMINTAKERTOMUS 2022

  

Suomen Taidegraafikot / Galleria G ja Grafoteekki on Design District Helsinki -yhdistyksen jäsen.


YHDISTYKSEN ARVOT

Suomen Taidegraafikot ry edustaa ammattikuvataiteilijoita. Edistämme taidegrafiikan ja piirustustaiteen näkyvyyttä osana monimuotoista nykytaidetta.

I VAHVA KUVATAIDE  Vahvistamme taiteen ja taiteilijan työn arvostusta yhteiskunnassa.

II YHTEISTYÖ  Toimimme avoimesti, aktiivisesti ja toisia kunnioittaen yhteistyössä muiden taiteen kentän toimijoiden kanssa.

III YHDENVERTAISUUS  Toimintamme perustuu ihmisten yhdenvertaiseen kohteluun.

IV AVOIMUUS  Toimintamme pohjautuu avoimuuteen. Avoimuus tarkoittaa toiminnassamme läpinäkyvyyttä, jakamista ja avoimia rajapintoja.

 

YHDISTYKSEN TAVOITTEET

I JÄSENREKRYTOINNIN KEHITTÄMINEN  Erityisesti nuorten taiteilijoiden tavoittaminen ja jäsenpohjan diversiteetin kasvattaminen.

II YHTEISTYÖN TIIVISTÄMINEN MUIDEN KUVATAIDEALAN TOIMIJOIDEN KANSSA – TAVOITTEENA KUVATAITEEN TALO

III NÄYTTELYMAKSUISTA LUOPUMINEN

IV KANSAINVÄLINEN VERKOSTOITUMINEN JA YHTEISTYÖN TIIVISTÄMINEN ALAN ORGANISAATIOIDEN KANSSA

 

SUOMEN TAIDEGRAAFIKOT RY:N JULKAISEMAT KANNATUSJÄSENVEDOKSET Luettelo 1963-2010

 

SUOMEN TAIDEGRAAFIKOT ry:n SÄÄNNÖT