Helmikuu 2024 – Johanna Pihlajamaa

/ Kuukauden taiteilijat / Grafoteekki
Johanna Pihlajamaa: Verkon silmästä, 2023, taiteltu ja leikattu, vedostettu molemmin puolin

Johanna Pihlajamaa
Verkon silmästä – puupiirroksia
31.1.–25.2.2024

Johanna Pihlajamaan uudet puupiirrokset ovat esillä toistensa lomassa verkoiksi leikattuina. Ne jakavat tilaa ja päästävät katsomaan lävitsensä. Leikattu paperi rytmittää näkymää peittoon ja leikkaamalla auenneet verkonsilmät avaavat. Valo ja varjot luovat oman kuvionsa kokonaisuuteen. Teos kutsuu ympärilleen kiertämään ja havainnoimaan.

 

Kuvataiteilija Johanna Pihlajamaa työskentelee taidegrafiikan tekniikoita käyttäen. Hän yhdistää eri painotekniikoita toisiinsa saadakseen paperiin tarvitsemansa painojäljen. Puupiirros on tekniikoista pääosassa, mutta myös metalligrafiikan tekniikoita ja painamista erilaisilta pinnoilta on nähty käytettävän hänen teoksissaan. Vedokset ovat uniikkeja. Grafiikalle ominainen sarjallisuus näkyy toistuvissa kuva-aiheissa, joita Pihlajamaa varioi pitkäänkin.

 

Johanna Pihlajamaa (s. 1973 Nivala) opiskeli kuvataiteilijaksi Imatran taideoppilaitoksesta ja suoritti amk-tutkinnon Tampereen ammattikorkeakoulussa valmistuen 2003. Hän opiskeli koronakaudella kulttuurituottajan ylemmän amk-tutkinnon Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Pihlajamaa asuu ja työskentelee Tampereella. Pihlajamaan teoksia on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

 

Näyttelyn valmistamiseksi Pihlajamaan työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Alfred Kordelinin säätiö sekä Otto A. Malmin rahasto.