Heinäkuu 2021 – Minna Louhelainen

/ Kuukauden taiteilijat / Grafoteekki
Kuva Aukusti Heinonen

Minna Louhelainen
Muistin artefakteja
29.6.–24.7.2021

Ihmisen muistojen kudos on aina artefaktien eli muistamisen menetelmään kuuluvien virheiden sävyttämää. Muistot eivät koskaan ole staattinen kokoelma faktatietoa, vaan ne elävät jatkuvasti ilman että muistaja on tästä prosessista tietoinen. Tarkinkin muisto vähintäänkin sävyttyy. Muistojen välille syntyy uusia yhteyksiä, ja niiden painoarvot suhteessa toisiinsa muuttuvat. Asiat asettautuvat uuteen järjestykseen; palaset loksahtavat kohdalleen tai lohkeavat irti.

Tässä Grafoteekin näyttelyssäni olen ottanut lähtökohdakseni vuoden 2019 kollaasiteokseni On the Subject of Heart of Hearts, jonka pikkuruisista yksityiskohdista rupesin työstämään suurennoksia erilaisilla grafiikan tekniikoilla. Prosessin edetessä päästin irti pyrkimyksestäni tarkkaan, neuroottiseen jäljentämiseen. Valmiista kollaasiteossarjasta tuli varsin epäeksakti toisinto todellisuudesta; se muodostuu sekä suhteellisen tarkoista jäljennöksistä että huomattavista taiteellisista vapauksista. Tunnollisesti kopioidun materiaalin lomaan on ilmestynyt mm. analogista pikseligrafiikkaa, paperilitografialla toisinnettuja 2010-luvun teosteni kaikuja sekä Sadeatlas-sarjan ensimmäisistä osista varastamiani palasia.

Juuri nämä täsmällisiä faktoja täplittämään ilmestyneet epäselvyydet ja epätarkkuudet tekevät sarjan teoksista – kuten myös ihmismielistä – kiinnostavia ja ehjiä kokonaisuuksia.

Minna Louhelainen


Minna Louhelainen (s. 1984) on lahtelainen kuvataiteilija, joka on keskittynyt sarjallisuuteen, kollaasitekniikoihin ja kaaoksen kartoittamiseen.

www.minnalouhelainen.net
IG: @teknomaatiainen