Helmikuu 2018 – Juha Joro

/ Kuukauden taiteilijat / Grafoteekki
Juha Joro, HIljaista valoa I, 2016, polymeerigravyyri

Juha Joro
30.1.–25.2.2018

”Eräs taiteellisen työni lähtökohdista on ajan kulumisen ja hiljaisuuden kokemisen teema. Olen kauan muunnellut tätä teemaa kuvataiteen eri keinoin.

Valokuviin pohjautuvien polymeerigravyyri-vedosteni aiheet ovat mentaalisia mielenmaisemia jotka käsittelevät symbolista matkantekoa, kulkemista kohti tuntematonta.

Polun ylle kaareutuva puu on kuin portti syvemmälle metsän huoneisiin. Joskus polulla kuljetaan varjosta kohti valoa. Joskus taas edessä on metsän hämärä.

Polun varrelta hento valo paljastaa sammaloituneen kiven tai lahoavan kannon. Ne kertovat metsän ajasta, alati etenevästä, hitaasta muutoksesta.

Tyyni vesi heijastuksineen ja sumuun katoavat näkymät ovat kuin mielentila jossa kulkija on virittynyt kuulemaan mitä hiljaisuus hänelle kertoo.

Polymeerigravyyri ilmaisukeinona on minulle innostavaa työskentelyä valokuvan ja perinteisen taidegrafiikan rajapinnalla.”

 

Juha Joro


Fotopolymeeritekniikassa valokuva tulostetaan kirkkaalle positiivifilmille jonka avulla kuva-aihe valotetaan ultraviolettivalolla polymeerilaatalle ja laatta kehitetään vesiliuoksessa. Paino- eli vedostustyö tehdään samoin kuin perinteisessä taidegrafiikan syväpainossa.