Joulukuu 2018 – Anna Arminen

/ Kuukauden taiteilijat / Grafoteekki

Anna Arminen
Ritaripeili
20.11.–23.12.2018

Syväpainografiikan sarja Ritaripeili kutsuu katsojaa eläimelliselle mielikuvitusmatkalle ihmisluontoon ja ritarien aikaan. Teoksissani leikittelen eläinten inhimillisyydellä ja ihmisten eläimellisyydellä yhdistelemällä eläinsymboliikkaa ja aatehistoriaa.

Kautta aikojen on laadittu ohjeita ja sääntöjä siitä miten käyttäytyä, mikä on sivistyneelle ihmiselle sopivaa ja mikä taas enemmänkin eläimellistä.  Keskiajalla käytösohjeistusten keskiössä keikkui ritari, tuo raskaasti aseistettu ratsumies. Teossarjani nimi Ritaripeili viittaa 1400-luvulla kirjoitettuun opukseen, johon oli koottuna ritarillisen käytöksen ihanteet. Ohjeista huolimatta keskiaikainen ritari ei pystynyt eläintä itsestään karistamaan. Ja miksi olisi pitänyt?

Teoskokonaisuuteni voi nähdä pohdintana siitä, millainen ajaton hahmo täyttäisi nuo ritarilliset ihanteet – kaikki sen seitsemän hyvettä, taitoa ja valmiutta – kadottamatta silti eläintä itsessään.
Seitsemän osanen teossarja on valmistunut syksyllä 2018. Tekniikoina ovat viivasyövytys kuparilaatalle ja syväpainografiikan valotusmenetelmä polymeerigravyyri. Teosten taustoista löytyy keskiaikaisten seinämaalausten elementtejä.

Anna Arminen

kuva: Titus Verhe

Näyttelyä ovat tukeneet: