Lokakuu 2023 – Petra Kallio

/ Kuukauden taiteilijat / Grafoteekki

Petra Kallio
GÁ:N MAA / MEREN LUUT JA MAAN SYYT...
27.9.–22.10.2023

”Gá:n maa”, on aika ja paikka olevan ja olemattoman välissä, hetki tämän ajan ja iäisyyden reunoilla… valon ja pimeyden vaihtuessa laskuvedestä nousevaan. Gá on hyljehahmoinen viestin välittäjä, aallon kevyin kuiskauksin merilevien valtakunnasta suuntaviivoja näyttävä ja sanattomasti unessa opastava oraakkeli.

Esittelen Grafoteekissa kuukauden taiteilijana osan Islannissa, Italiassa ja Suomessa 2021-2023 työstämästäni grafiikanhankkeesta.

Puukaiverruksissani maailman äärellä valot, muodot ja maisemat sekoittuvat tyhjyyden rajattomuuteen, mittakaavan muutokseen ja suureen lakeuteen, jonka halkaisee viiva; valaan veteen piirtämä tai mustan hiekan kuohuista nouseva.

Tutkin kuvillani reunoja, mittaa ja ihmisen kokoa taivaan ja maan välissä. Suuren eläimen liike aalloissa ja hiljaisuus äärettömän taivaankannen alla… kuinka vähällä ja pienellä nämä voi kuvata?

Installoiduista gyotaku-tyyppisistä puukaiverrusvedoksistani ja Islanniksi painetusta taiteilijakirjastani merenluukuvineen muodostuu Galleria Grafoteekkiin osa Gá:n maata… ”hyljehahmoisen tiennäyttäjän valtakuntaa”.  Näyttelyni rakentuu näyttelytilaan sadunomaisena unen ja todellisuden rajapintaa koskettavana viestinä laskuveden maalta. Samaan aikaan kokonaisuuden muu osa on näytillä Galleria Aarnissa Espoossa 27.9-22.10.

www.petrakallio.fi

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Svenska Kulturfonden ja Turun Taideyhdistys.

kuva: Aukusti Heinonen