Maaliskuu 2021 – Heta Kananen

/ Kuukauden taiteilijat / Grafoteekki
Kuva Aukusti Heinonen

Heta Kananen
9.3.–4.4.2021

Luonnon kokemukset ovat minulle tärkeitä ja löydän itseni sieltä usein tarkkailemassa. Eläimet ovat lähellä sydäntäni ja tärkeä osa teoksiani. Kuljen luonnossa löytääkseni, tunteakseni, kokeakseni. Poimin asioita keräämällä, valokuvaamalla ja piirtäen luonnoksia. Asiat rakentuvat teoksiini palasina kokemastani sieltä täältä yhteen kasattuina. Kauneuden ja herkkien hetkien lähellä vaanii menettämisen vaara, sillä hauras menee helposti rikki. Haluan saada teoksiini vahvan tunteen ja tunnelman tallentaminen on tärkein lopputuloksessa.

Olen aina pitänyt käsillä tekemisestä ja perinteinen taidegrafiikka kiinnostaa minua sen työvaiheiden vuoksi. Kuvat rakentuvat monien kerrosten jälkeen ja lopputulos on kuin peiliin katsoisi. Teos on kääntynyt uudeksi kokonaisuudeksi, uudeksi tarinaksi. Usein se on yllätys, mutta tiedän jos olen saanut tallennettua ajatukseni lopputuloksen.

Olen yhdistänyt uusiin teoksiini vahvemman ja rohkeamman työskentelyn. Teoksista on tullut uniikkeja värileikkejä ja sattumanvaraisuus ja arvaamattomuus on päässyt osaksi teoksiani. Olen kuitenkin halunnut sitoa kokonaisuuden perinteisen syövytykseen viivoja ja pintoja yhdistellen, jolloin kerroksellisuus ja tarinan sisältö korostuvat.

Heta Kananen

 

Taidegraafikko Heta Kananen asuu ja työskentelee Kotkassa. Hän on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta ja opiskellut sen jälkeen erikoiskursseilla mm. Suomen kuvataideakatemiassa. Taidegrafiikassa metalligrafiikan eri tekotavat ovat hänelle läheisimmät menetelmät. Hän on pitänyt lukuisia näyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla. Viimeisin näyttely oli Galleria Uusikuvassa Kotkassa joulukuussa 2020. Se oli Kotkan taiteilijaseuran kutsunäyttely, Mestariluokka Heta Kananen – Unelma onnesta näyttely. Opetustyö on ollut tärkeänä osana kuvataiteilijan työtä ja hän on toiminut mm. visuaalisten taiteiden suunnittelijaopettajana Kotkassa.