Syyskuu 2023 – Jone Mutka

/ Kuukauden taiteilijat / Grafoteekki

Jone Mutka
Suoja
30.8.–24.9.2023

Jone Mutkan kuukauden taiteilija -näyttelyn teoskokonaisuus käsittelee suojaa ja suojelemista. Teosten kuvamaailmassa voi nähdä selkeitä viitteitä teemasta esimerkiksi erilaisten aitojen ja esteiden muodossa, kun taas osa teoksista pohtii puolestaan suoja-sanan henkistä puolta.

Näyttelykokonaisuus koostuu erilaisilla painetun taiteen tekniikoilla toteutetuista teoksista, kuten puupiirroksista, polymeerigravyyreistä sekä uv-tulosteista kipsivaluille.

Näyttelyn teoksissa Mutka on hyödyntänyt perinteisten taidegrafiikan tekniikoiden lisäksi kokeellisempia tapoja luoda taidegrafiikkaa erilaisten pienkoneiden kanssa. Esimerkiksi teoksessa Piece of Faith käytetty puupiirroslaatta on leikattu ja kaiverrettu laserleikkurilla, joka mahdollistaa sen kokoamisen ja vedostamisen loputtomilla eri tavoilla. Teoksessa Imitation game puolestaan kipsistä valetut veistokset taiteilijan kehosta ovat saaneet itseensä tatuoinnin omaisesti valokuvia, jotka on toteutettu uv-tulostimella.

Jone Mutka (s. 1993, Kitee) on turkulaistunut kuvataiteilija ja taidegraafikko, jonka ominaisiin taiteen tekniikoihin lukeutuu mm. serigrafia, installaatio ja erilaiset digitaaliset tekniikat. Teoksissaan Mutka on viime aikoina käsitellyt arkea sekä koneen ja ihmisen välistä suhdetta sekä paratiisin käsitettä.

Tällä hetkellä Mutka työskentelee omalla työhuoneellaan Taiteen talolla Turussa ja toimii tämän kauden Turun Taidegraafikoiden puheenjohtajana.

http://www.jonemutka.com

instagram: @jonemutka

kuva: Aukusti Heinonen