Tammikuu 2021 – Marje Viitala

/ Kuukauden taiteilijat / Grafoteekki
Kuva Aukusti Heinonen

Marje Viitala
12.1.–7.2.2021

On ilo saada kunnia aloittaa juhlavuosi ensimmäisenä Kuukauden taiteilijana. Tänä vuonna juhlistetaan Suomen Taidegraafikot ry:n kunniakasta taivalta; 90-vuotista juhlavuotta – Viivan vuotta.

Näyttelyyn olen tuonut monotypiamaisesti tehtyjä etsauksia. Sinisessä pehmeässä valossa kuvamaailmani hahmot kertovat omaa tarinaansa ihmisyydestä, toiveista ja tunteista. Luonto luo omia hiljaisia verkkojaan, antaen valon heijastaa tunteita. Kauempana yksittäinen jänis pysähtyy katsomaan katsojaa. Taide saa muotonsa elämästä ja ajatukset kiteytyvät näkymättömästä näkyväksi. Uni- ja valvemaailma sekoittuvat filosofian ja runon kaltaiseksi näkymäksi.

Tekniikkana käytän perinteistä syvä- ja kohopainografiikkaa: etsausta ja puupiirrostekniikkaa. Toisinaan kokeilen muitakin materiaaleja. Se irrottaa työskentelyä tutummista askeleista, ja herättää aina jotain uutta tukien vanhaa. On välillä mentävä kauemmaksi, jotta pääsee takaisin lähelle.

Etsaukset piirrän suoraan laatalle luonnostelematta; teen teokset flow -ajatuksella, annan kuvalle tilaa hengittää ja ajatusten viedä. On tärkeää, että alitajunta puhuu vapaasti. Työstän valmista aihiota monotypiamaisin keinoin ja haen siihen valopisteitä, tooneja. Työ elää jokaisen vaiheen kautta lopulliseen muotoonsa.

Marje Viitala

Marje Viitala on kolmannen polven kuvataiteilija ja taidegraafikko. Tekniikkana hän käyttää perinteikästä koho- ja syväpainoa; metalligrafiikkaa sekä puupiirrostekniikkaa. Viitala on syntynyt Vammalassa ja työskentelee nykyisin Tampereella. Taidekoulutuksen hän on saanut Kankaanpään taidekoulussa, graafisella linjalla.
Näyttelyitä Viitalalla on ollut niin Suomessa kuin ulkomailla, mm.  Portugalissa, Bulgariassa ja Japanissa. Viitalan teoksia on esim. Tampereen taidemuseon, Sastamalan kaupungin ja Nokian kaupungin kokoelmissa.
Viitala on jäsenenä Suomen Taidegraafikot ry:ssä, Suomen puupiirtäjissä, Tampereen taiteilijaseurassa sekä taiteilijayhteisö Avarataide ry:ssä. Hän toimii myös luottamustehtävissä eri järjestöissä.

Sivut:
https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/marje-viitala
Instagram:
https://www.instagram.com/marje.viitala/

Taiteilijan työskentelyä on tukenut