Kristian Krokfors, Risto Suomi

/ Näyttelyt /

Kristian Krokfors, Risto Suomi
Mister & Monsieur
1.9.–26.9.2021

Jos Kristian Krokforsille olisi annettu tehtäväksi pyramidin rakentaminen, hän olisi siinä onnistunut. Niin monta kertaa, niin tarkasti, on hän omia modulejaan toistanut. Harkko harkolta, kivi kiveltä, hän on oman mastabansa luonut.

Sukupolvensa lailla hänet on liitetty taidegraafikkona koon ja väri-ilmaisun lisääntymiseen. Mutta Krokfors on myös taidemaalari ja nyt esiteltävissä töissään värillisesti entistä vapautuneempi.
Repetitio est mater studiorum. Näillä sanoilla Kristian Krokfors on kasvanut tunnistettavaksi omaksi itsekseen.

Onko taidemaalari ja -graafikko Risto Suomi surrealisti vai melankolikko? Voisi ehkä sanoa hänen olevan melankolinen surrealisti.

Mutta hän on myös semioottinen ja romanttinen.
Jokainen eläin, perhonen, elävän ääriviiva, sini- ja yötaivas, kelpaa hänelle portiksi astua ja auttaa kuvaan sisään. Uusien maalausten osin tummentunut poljento lisää katsojalle kokemisen syvyyttä. Syvyydestä nousevat sanat kuvien rinnalle.
Elämän ikävä – Spleen de la vie.

Kuutti Lavonen


Kristian Krokforsin ja Risto Suomen yhteisnäyttely kumpuaa pitkäaikaisesta ystävyydestä, joka on alkanut jo 1970-luvulla Aukusti Tuhkan grafiikanpajalta. Taiteilijat ovat työskennelleet yhdessä ja toimineet samoilla työhuoneilla vuosikymmenten ajan. Siitä johtuen heidän teostensa välillä käydään selkeää vuoropuhelua.

Krokfors ja Suomi ovat pitäneet yhdessä aiemminkin näyttelyitä, mutta viimeisimmästä on jo noin 20 vuotta aikaa. Galleria G:n 90-vuotisjuhlavuoden näyttelyssä ystävät kohtaavat teoksineen jälleen uudestaan.