Markku Haanpää

/ Näyttelyt /

Markku Haanpää
OLOMERKIT
3.1.–28.1.2024

Lähes kaikki näyttelyn teokset ovat tuoreita, tästä ajasta – tähän aikaan. Mielenmaisemaani ja tunteisiini piirtyneitä olosuhteita ja -merkkejä, jotka vaativat ulospääsyä: kenties ymmärtääkseni ajan tapahtumia paremmin. Enää ei voi luottaa vain loputtomaan mantraan, on aika herätä ja herättää.

Työskentelyprosessi on ollut hyvin tiivis ja syntyneet näkymät ovat heijastumia, jotka aineellistuvat näyttelyyni puupiirroksina. Matka puupiirroksen maailmaan on ollut hyvin antoisa. Olen lähestynyt kuva-aiheita ennakkoluulottomasti: muistellen vanhoja, seuraten nykyistä ja oppien matkalla yhä uutta. Kenties aika on tärkein opettajani.

Suurin osa näyttelyn puupiirroksista on toteutettu kierrätetylle materiaalille. Olen hyödyntänyt prosessissa mm. aiemmin kertyneitä vanhoja grafiikanvedoksia, joiden päälle olen vedostanut uutta kuvaa. Olen myös hyödyntänyt vanhoja puupiirroslaattoja ja kierrätyspuulevyjä, rakentaen kollaasimaisesti kuva-aiheitani. Näyttelyn valmistaminen lähti liikkeelle työhuoneen perinpohjaisesta inventaariosta, nähdäkseni mitä minulla on. Yhden uuden painopaperirullan jouduin hankkimaan, mutta se oli välttämätöntä: kuvapoltteeni vaati isompia arkkeja, mitä historian kerroksistani löysin.

Elämän olomuoto on energiaa. Entä jos vaalisimme sitä tuhoamisen sijaan, oli sen olomuoto sitten mikä tahansa. Haluaisin opettaa kaikille varislinnun filosofiaa, mutta se on jotakin, mikä opitaan henkilökohtaisesti, aidossa kontaktissa. Toivon silti, että näkisimme elämän arvokkaana ja olisimme hyväntahtoisia kaikelle elävälle, se saattaa avartaa ja opettaa paljon. Hymyile pululle ja se saattaa hymyillä takaisin. Näe elämä kaikessa, ei vain ihmisissä, jotka sen useimmiten vaikuttavat unohtavan.

– Markku Haanpää

Lyhyesti minusta:
Asun ja työskentelen Loimaalla, työmetodeinani mm. taidegrafiikka, maalaus, installaatio, ja kuvanveisto. Luonnollisuus on tärkeä osa prosessiani, niin maaliaineen tapahtumina kuin aihepiirissäkin. Taiteellisen työskentelyn prosessi saa minut sykkimään ja sen monimuotoisuus kiinnostaa minua paljon. Taiteellista prosessiani voi seurata esim. alter egoni Hemuli Hellboyn Instagramissa.

Luonnon kunnioitus ja suojelu on ollut minulle tärkeää jo lapsena; tämä arvo on pysyvä ominaisuuteni. Työskentelyni tulos voi olla esim. suojeltu metsäalue. Pyrin toteuttamaan taiteeni mahdollisimman ekologisesti kestävällä tavalla. Työskentelyni yksi tärkeimmistä prosesseista on luoda uutta kierrättämällä.

Työskentelyni teemat liittyvät usein kulutukseen, pohtien mm. seuraavia seikkoja: tavara ja sen paino. Elävän hirven paino, entä fileenä lautasellasi? Loputon kulutus ja menneisyyteen jätetyt jäljet, jotka nostetaan seinälle. Luotto elämään, vaikka Amazon ei enää niele; se vapauttaa. Tuhoava sota, liekehtivät näkymät, turhaan kuolevat olennot. Mitä on olla rikas ekologisen monimuotoisuuden köyhtyessä. Mitä ihminen maksaa ja kenelle maksetaan?

http://www.markkuhaanpaa.com/

 

Teoskuva: Markku Haanpää, prosessikuva, puupiirros ja muste, 2023

Näyttelykuvat: Aukusti Heinonen