Susanna Autio

/ Näyttelyt /

Susanna Autio
Apina A ja lessan B
31.1.–25.2.2024

Karkkilan mökillä oli kasa kirjavia ja raidallisia villatäkkejä. Filttien käyttöön liittyi vaarin selkeä sääntö. Niihin sai kääriytyä mönkimään ja nukkumaan, kunhan peitto oli oikein päin. Jalkopään merkkinä oli sinne ommeltu nappi. Me likat laskimme filttien suojissa sekunteja salamasta ukkosen jyrinään ja lämmittelimme sinihuulisina järvessä molskimisen jälkeen. Muistot hieman tunkkaisesta hajusta ja karkeasta pinnasta tuntuu yhä lohdulliselta.

Aikuisena elämä on erilaista. Säännöt eivät ole yhtä selkeitä. Ne tuntuvat muuttuvan tilanteesta toiseen. Selviytyminen on välillä pinnistelyä ja siihen menee valtavasti voimia. Viime vuosien epävarmuuden, pelon ja turvattomuuden aikana moni kaipaa ympärilleen jotain tuttua ja turvallista.

Muistoni liittyy siihen mitä nykyhetkessä kaipaan. Olen kirjaillut täkkisarjaan tarinoita, katkelmia muistoista, jotka ilmentävät toiveita ja tarpeita. Muistot villan pinnasta ja tuoksusta rauhoittaa yhä mieltäni. Tekniikoiden vaatima toisto hidastaa hengityksen rytmiä. Meditatiivinen työskentely maadoittaa minut.

Apina A ja lessan B, lällättelimme lapsena mökillä. Se oli yksi äitini käsittämättömistä ja hassuista hokemista. En vieläkään tiedä, mitä se tarkoittaa, mutta Apina A ja lessan B palauttaa yhä mieleeni jotain lämmintä ja turvallista.

– Susanna Autio

Susanna Autio on järvenpääläinen kuvataiteilija, jonka työskentelytavat ja materiaalivalinnat mukautuvat hänelle tärkeiden aiheiden perusteella. Hän käyttää usein kierrätettyä materiaalia. Autio valikoi jokaiseen aiheeseensa tietyn materiaalin ja tekniikan, joka määrittelee lopputuloksen. Yhdistelemällä erilaisia materiaaleja hän luo uusia muotoja tai vääristyneen version todellisuudestamme. Hän on Suomen Taidegraafikot ry:n, Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Taidemaalariliiton jäsen. Susanna Autio valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2020 ja on työskennellyt kuvataiteilijana vuodesta 2000. Hänellä on ollut useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa, ja ulkomailla ja hänen teoksiaan on ollut esillä useissa museoissa. Seuraava yksityisnäyttely on Tampereella elokuussa 2024 Taidekeskus Mältinrannan studiotilassa.

https://www.susannaautio.com/

Näyttelykuvat Aukusti Heinonen
Teoskuva: Susanna Autio: Esterin murtuma – kaiken se kestää, 2023, kirjonta huovalle, 180 x 140 cm